Açık Akademik Arşiv Sistemi

Vakıf hizmetlerinde toplam kalite

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Gültekin Yıldız
dc.date.accessioned 2021-04-13T08:10:24Z
dc.date.available 2021-04-13T08:10:24Z
dc.date.issued 1998
dc.identifier.citation Şimşek, Adnan. (1998). Vakıf hizmetlerinde toplam kalite . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94710
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract Kıyamete kadar sürmesi arzulanan "minnetsiz yardımlaşma" nın müesseseleşmesi isteği, büyük ölçüde vakıfların temel dinamiği olmuştur. Vakıflar, sadece şahısların ve belirli cemaatlerin değil, top yekun insanlığın hayatlarındaki saadeti için hizmet etmişler ve asırlar boyunca, asayişi muhafaza eden temel müesseselerden biri olarak vazife yapmışlardır. Vakıf, İslam toplumlarının bazı dönemlerinde, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın her cephesinde kendisini hissettiren bir yapıya kavuşmuştur. Yakın geçmişimizde ise, örneğin yirmi yıl öncesinde, işletme yönetimi, vakıflar ve kâr amaçsız organizasyonlarda çalışan kimselere göre tasvip görmeyen bir kelimeydi; kâr demekti. Kâr amaçsız kuruluşlar ise tüccarlık lekesinin (!) kendilerine bulaşmamış olmasından ve böyle seküler düşüncelerin çok üstüne çıkmış oldukları duygusuyla iftihar etmekteydiler. Şimdiyse bunların çoğu, kâr amaçsız kuruluşların sistemin temelindeki disiplinden yoksun olmaları dolayısıyla yönetim anlayışlarım geliştirmeye, ticari işletmelerden daha fazla ihtiyacı olduğunu öğrenmişlerdir. Kamu hizmeti alanında bütün ülkelerde, vakıf ve dernek gibi gönüllü kuruluşlardan giderek artan oranda yararlanılmakta olduğunu görmekteyiz. Gelenek ve inançlarımız içinde önemli bir yeri olan ve topluma hizmet vermeye çalışan bu örgütlere olan ihtiyaç, günümüz sorunlarının çözümü açısından giderek artmaktadır. Gün geçtikçe sayılan artan ve toplumun özellikle beşeri kaynaklarının daha verimli kullanılmasında yardımcı araç niteliği kazanan bu tür organizasyonlarla ilgilenmek zaruri hale gelmiştir. Vakıf bünyesindeki hizmetler, statik değil dinamiktir. Çevre dinamik ise, organizasyonun organik bir yapıya sahip olması, esneklik taşıması ve sürekli bir gelişme içinde bulunması zorunludur. Bu gelişmeyi gerçekleştirecek, esnekliği sağlayacak olan insandır. Bu yüzden, insan ve sistemin önceliği vardır. Hedefleri istikametinde gelişen vakıfların ortak özelliklerinden biri, sistemlerini kurup geliştirebilmeleridir. Dış dünyaya kapılarını gitgide kapatan vakıflar olduğu gibi, dayanışma ruhu-işbirliği ve ahenk içinde çalışan vakıflar da vardır. Manevi değerlerimizle büyük ölçüde paralellik arz eden toplam kalite yönetimi, vakıflarda etkinlik ve verimliliği arttırmada bir araç olarak önem taşımaktadır.
dc.description.abstract Famagtions have emerged from the need of cooperation which is supposed to continue until the day of judjement foundations have not only been important for individuals and communities but they have also served the function of bringing happiness to the whole humanity. The importance of foundations have been felt in economic, social and cultural aspects of the islamic societies in certain periods. In recent years, managing an organization has had a deregatory connotation for those who have been working in non-profit organizations. Non-profit organizations have been proud of themselves for not being contaminated with commercial stain. However, most of them, due to the lock of discipline in non-profit organizations, need a concept of management than commercial organizations. In the field of public service sectors, all countries have been benefiting from voluntary organizations such as foundations and associations. The need for such organizations which are of great importance in our traditions and culture has been growing up in terms of providing viable solutions for present day problems. İt has become nearly compulsory to take into consideration these organizations the number of which are increasing day by day. Such organizations can also be utilized to use society's resources more efficiently. Services within foundations are not static; they are rather dynamic. In the view of environment being dynamic, having an organic structure, carrying features of flexibility and a continuous development for organizations have become compulsory. Human beings can only realize these aims. Therefor, humans and sistem have priorities. One of the common characteristics of these organizations which are evolving in those directions just mentioned is to establish and advance their systems. There are foundations which close their doors to the external world as well as those other foundations wich try to work in solidarity and cooperation. Total quality management which carries certain parallel features with our traditions should be utilized to increase efficiency and productvity in foundations.
dc.format.extent IX, 98 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Kalite
dc.subject Toplam kalite yönetim
dc.subject Vakıflar
dc.title Vakıf hizmetlerinde toplam kalite
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Şimşek, Adnan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record