Açık Akademik Arşiv Sistemi

Turistik otel işletmelerinde maliyet ve kar hesaplaması (Örnek uygulama)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Selim Pazarçeviren
dc.date.accessioned 2021-04-13T08:10:23Z
dc.date.available 2021-04-13T08:10:23Z
dc.date.issued 1998
dc.identifier.citation Kurt, Şahin. (1998). Turistik otel işletmelerinde maliyet ve kar hesaplaması (Örnek uygulama). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94702
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Günümüzde her yıl milyonlarca insan değişik amaçlarla sürekli yaşadıkları yerlerden ayrılarak başka ülkelere veya bölgelere gitmektedir. Geçici bir süre bu yer değiştirme olayı ile meydana gelen seyahat, konaklama ve buna bağlı diğer ihtiyaçların karşılanmasına yarayan ürün ve hizmetlerin üretilmesi ve pazarlaması turizm işletmeciliği olgusunu ön plana çıkarmıştır. Turizm işletmeleri içerisinde en önemlilerden biri olan otel işletmelerinin gittikçe büyüme ve gelişmesi, faaliyetlerinde başarılı olabilmesi, gelirini arttırabilmesi, hedeflediği karı sağlayabilmesi ve ürün ve hizmet maliyetlerini de kontrol altında tutabilmesine bağlıdır. Ülkesel ve uluslararası alanda büyük bir yarış ve rekabet ortamının yaşandığı turizm sektöründe, otel işletmelerinin dünya standartlarında gerektirdiği kaliteli hizmet anlayışı ile birlikte, diğer ülkelere nazaran daha uygun fiyat cazibesi büyük önem taşımaktadır. Büyük kitlelerin tatil amacıyla kendilerine ayırabildikleri kaynakların sınırlılığı dikkate alındığında, otelcilik sektöründe ürün ve hizmet fiyatlarının optimum bir düzeyde olması zorunlu hale gelmektedir. Artık işletmelerin fiyatlarını arttırarak kar etme düşüncesi yerine önemli maliyet unsurları olan yiyecek-içecek ve işgücü maliyetlerinin kontrolünü ön plana tutarak cazip fiyatlar uygulanması daha çok talep sağlanması açısından önem kazanmaktadır. Bu amaçla otelde esas ve tali hizmetler birbirinden ayrılarak her birinin maliyeti, satış geliri ve karları bulunmaktadır. Ayrıca her bir hizmetin departmansal maliyet, satış gelirleri ve satış karı ölçülebilmektedir. Böylece departmanların önceki ay ve dönemlerle maliyet, gelir ve karlarının karşılaştırılması mümkün olmaktadır. Her departman kendi içinde karşılaştırılarak önceki dönemlerle analize tabi tutulabilmektedir. İstenen dönemler itibariyle yapılan bu analizlerle maliyet unsurlarının denetim altına alınması sağlanabilmektedir. Hizmet kalitesini düşürmeden esas ve tali hizmet departmanları yöneticilerinin performansları ölçülerek, sürekli iyileştirme ve gelişmeye, hizmet üretimine devam edip etmemeye temel olan veriler elde edilebilmektedir. Otel maliyetlerini minimize etme konusunda giderlerin disipline edilmesi, gelirlerin arttırılarak karın maksimize edilmesi ve sonuçta her hizmetin verimliliğinin arttırılması mümkün olabilmektedir. XV111
dc.description.abstract Nowadays, a lot of people with different arms leave their region and go to another countries or area in every year. In this temporary time, because of this displacement travel, necessity of staying for night and other necessary things which depend on companse these necessities cause tourism industry and tourism marketing important. Growing and developing of hotel administration which is very important for tourism industry, depends on successful results in hotel activity income increase, obtaining more profit and at the same time product and cost price can be controlled every time. Either national or international tourism industry have very big competition and rivalry. In these condition, for hotel industry, high quality administration, quality at world standard and suitable and less price from other countries are very important. More of the people have limited money for their holiday, if it is appeared, prices in tourism industry must be minimized. Instead of increasing price for more profit, controlling cost price in which food- drink and working power are important steps, suitable price can be applied for people. Attractive and suitable price is very important for more demand. For this reason, in a hotel, basic and secondary services are separated. Their special costs and profits are calculated. Separately, sectional cost of every department and marketing profit and normal profit can be calculated. Thus, it is possible to compare cost income and profit between previous months or periods. Also every department can be compared in itself and some necessary analyze can be done. By making these analyze for desired term, elements of cost can be controlled. Another basic rule is related with hotel managers that without not decrease in quality of service, by measuring basic and secondary service department managers performance permanent revision and development and some data which is important for making decision to continue or not continue producing service can be obtained. In order to obtain minimum hotel cost, the expense of hotel would be controlled and by increasing income profit would be increased to maximum level and finally productivity of every unique service can be possible to reach. XIX
dc.format.extent XIX, 288 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Turizm
dc.subject Turizm işletmeleri
dc.subject Turizm işletmecileri
dc.subject Maliyet
dc.title Turistik otel işletmelerinde maliyet ve kar hesaplaması (Örnek uygulama)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Muhasebe ve Finansman
dc.contributor.author Kurt, Şahin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record