Açık Akademik Arşiv Sistemi

Alkol bağımlılarının, sosyo-kültürel özellikleri ve dini algılama biçimleri (AMATEM örneği)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Rahmi Karakuş
dc.date.accessioned 2021-04-13T08:10:16Z
dc.date.available 2021-04-13T08:10:16Z
dc.date.issued 1998
dc.identifier.citation Arslan, Yusuf. (1998). Alkol bağımlılarının, sosyo-kültürel özellikleri ve dini algılama biçimleri (AMATEM örneği). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94621
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract ÖZET Bu çalışma, alkol bağımlılarının dini algılama biçimleri üzerine yapılan bir alan araştırmasıdır. Kullanılan metod survey metodunun anket tekniğidir. Anket çalışması, İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören 100 alkol bağımlısı olan hastaların alkol öncesi ve alkol sonrası ibadet durumlarını tespit etmektir. Araştırma ana hatlarıyla üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm alkol alışkanlığının sosyal etkileri, tarihsel durumu ve bu konudaki araştırmaların sosyolojik önemi; ikinci bölümde araştırmanın tanıtılması, hipotezleri, değişkenleri, çerçevesi ve veri toplama üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, araştırmanın bulguları değerlendirilip sonuçlandırılmıştır. Sonuç olarak, alkol biyo-psikososyal bir hastalıktır. Tarih boyunca böyle olmuştur. Alkol bağımlılığı ile dini yapı arasında ters bir ilişki vardır. Dini hayat yükseldikçe alkolizmde azalma olacaktır. Dini hayatta düşüş olunca da alkolizmde artış olması beklenir. Bu çalışmada, böyle bir netice çıkmıştır. Bu konularla ilgili olarak önerilerde bulunulmuştur. IX
dc.description.abstract This study is a fieldwork concentrated on the perception models of religious behaviours by the addicts of alcohol. The method used here is a guestionnaire technigue of the survey method. This study aims at to determine the status of the religious performance of o hundred alcoholic patients who are under a care at Bakırköy Hospital of Mental Illnesses, specifically their status before and / or after the use of alcohol. The survey is mainly consisted of three chapters: The first chapter deals with the social effects of alcohol addiction, its historical background, and the socialogical importance of the research on the subjet-matter. The second chapter make an emphasis on the introduction, the model and the scape of the study and also on the collection of the reguired data. In the third chapter, the findings of the study are waluated and classified accordingly. As a result: Alcoholism is a bio-pscho-social illness. This is all the same through the course of history. There has been a contradictory relation between the alcoholism and the religious structure. The higher the guality of the religious life is the loucer the possibility of being alcoholic will be. When there is a decrease in religious behaviours, an increase is expected in alcoholism. Such a conclusion can be derived from this study. Propositions pertaining to the subject matler have been made as well.
dc.format.extent X, 120 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Alkol Bağımlıları
dc.subject Sosyo kültürel özellik
dc.subject Din
dc.subject AMATEM
dc.title Alkol bağımlılarının, sosyo-kültürel özellikleri ve dini algılama biçimleri (AMATEM örneği)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Genel Sosyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Arslan, Yusuf
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record