Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hz.Peygamber döneminde yemek kültürü

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof.Dr.Levent ÖZTÜRK
dc.date.accessioned 2021-04-06T08:33:36Z
dc.date.available 2021-04-06T08:33:36Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Akgün, Sevim Demir. (2007). Hz.Peygamber döneminde yemek kültürü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94511
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Değişen dünya düzeniyle birlikte kalkınma hususunda bir taraftan ülkelerarasında rekabet anlayışı hız kazanırken diğer taraftan yerel, bölgesel gelişme ön plana çıkmış olup bu konuda kurumsallaşmak adına BKA ortaya çıkmıştır. Dünya'da uzun yıllardan bu yana varlığını sürdüren bu kurumlarla ülkemiz ilk kez 1999 yılındaki Helsinki Zirvesi sonunda, AB'ye aday ülke olarak tescil edilince Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yer vermesiyle tanışmıştır. Konuyla ilgili olarak yaşanan süreçte gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Günümüz itibariyle 26 adet ajans kurulmuş ve faaliyetlerine devam etmekte olup, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı da bu ajans uygulamalarından bir tanesidir ve Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerini kapsamaktadır.Ülkemiz için yeni bir oluşum şeklinde nitelendirilen ajansların, özellikle de Türkiye'de oluşturulan İBBS esas alınarak kurulan TR42 Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın yapılan faaliyet ve deneyimlerinin incelenmesi, değerlendirilmesi ve ülke için sunulanların ortaya konulması adına önem taşıyan bu çalışmayla, ajansların dünyadaki örnekleri de baz alınarak, yerel ekonomiye hangi katkılar sağladığını ve sağlayacağını öğrenmek; ajansların avantajlarını aynı zamanda da dezavantajlarını analiz etmek amaçlanmaktadır. Belirlenen bu amaç doğrultusunda da kütüphane ve internet kaynaklarının analizi yapılmış ve konuyla ilgili olarak ajans uzmanlarının görüşleri değerlendirilmiştir.Yapılan değerlendirmeler sonucunda çeşitli bölge ve ulusal ekonomi adına avantajları olduğu kadar dezavantajları olan, aynı zamanda da çeşitli konularla ilgili olarak eleştiriye tabi olan bu yapılanmaların başarılı olabilmesi adına tanınabilirliğini ve kabul edilebilirliğini arttırması gerektiği, nitelikli personeli bünyesinde bulundurması gerektiği ve mevcut kaynakların yerinde, etkin kullanımının sağlanması gerektiği kanısına varılmıştır. Bunun yanı sıra AB uyum sürecinde meydana gelen bu yapılar var olan sorunların yönetiminin iyi yönetilmesi ve kalkınmanın sürekliliğinin sağlanabilmesi adına oluşturulduğundan sahip olunan vizyon, misyon ve izlenecek yol çok önemlidir; çünkü yapılacak en küçük bir hatada rekabet ve gelişim noktasında esas değerlerin ve mevcut olan avantajların kaybedilebileceği gerçeği unutulmamalıdır.
dc.description.abstract Layout of development with regard to the changing world on the one hand won speed competition between the country on the other hand understanding of local, regional development came to the fore is institutionalized in this regard on behalf of the RDA has emerged. Earth has existed for many years since, the Helsinki Summit in 1999, the first time in our country met at the end of these institutions, registered as a candidate country to the EU Accession Partnership Document prepared by the European Commission. On the subject as the necessary preparations were made in the process. As of today's established and the activities of the agency is continuing with 26, East Marmara Development Agency is one of the practices of this agency and Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya and Yalova provinces covers.Our country is considered as a new formation for the agencies, particularly the TR42 East Marmara Development Agency, established on the basis of established NUTS in Turkey activities and experiences of the examination, evaluation, and offered to prove the country on behalf of the importance of this study, examples of agencies in the world based on the local economy and provide learning which provides contributions; agencies to analyze the advantages but also disadvantages intended. Library and Internet resources for this purpose is specified in the analysis is done, the agency experts on the subject were reviewed.As a result of the evaluations on behalf of the advantages of various regional and national economy as well as disadvantages, which is also subject to criticism regarding various matters on behalf of the success of these structures should increase the acceptability and recognized, qualified personnel should be included for within the existing resources and on-site, ensuring efficient use of should be concluded. In addition, the EU harmonization process, the problems occurring in the management of these structures have been created in the name of good management and ensure continuity of development possessed the vision, mission and way too important to be monitored, because the slightest mistake will be based on competition and development at the present values of benefits and be lost the truth should not be forgotten.
dc.format.extent IV, 119 sayfa ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Bölge
dc.subject Kalkınma
dc.subject Bölgesel kalkınma ajansları
dc.subject Doğu Marmara Kalkınma Ajansı
dc.title Hz.Peygamber döneminde yemek kültürü
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, , İslam Tarihi ve Sanatları
dc.contributor.author Akgün, Sevim Demir
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/