Açık Akademik Arşiv Sistemi

Başlangıçtan günümüze bakara süresi'nin tefsiri (Ayet:189-203)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doç.Dr.Muhammed Aydın
dc.date.accessioned 2021-04-06T08:33:27Z
dc.date.available 2021-04-06T08:33:27Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Ateş, Fatih. (2006). Başlangıçtan günümüze bakara süresi'nin tefsiri (Ayet:189-203). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94472
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Yerel yönetimlerin günümüzde önem kazanması ile birlikte; ülkemizde ise belediyelerin, hizmet alanları ve barındırdıkları nüfus bakımından yerel yönetimlerin en önemli yapı taşı olduğu söylenebilecektir. Özellikle kentleşmenin ve kentsel nüfusun artışı dikkate alındığında belediyelerin hâlihazırdaki önemlerinin daha da artacağı şüphesizdir. Belediyelerin mevcut sistem içerisindeki hem vazgeçilmez hem de elverişli özelliklerini, yerinde ve verimli kullanmaları için; yetki, görev ve sorumlulukları da günden güne değişmekte ve gelişmektedir.Belediyelerin kurumsal yapısında bu gelişmeler meydana gelirken, bu gelişmeler bir taraftan da onların en önemli unsurları olan personel sistemlerinde de yeni yapılanmaları beraberinde getirmiştir. Bu yapılanmaların önem arz eden bir şekli de sözleşmeli personel statüsünün belediyelerde yerleşmeye başlamasıdır.Çalışmanın amacı sözleşmeli personel statüsünün belediyelerdeki uygulamasını ele almak ve mevzuat düzenlemesi ile uygulamada ortaya çıkan olumlu veya olumsuz yönleri incelemektir. Böylelikle çalışma ile; belediyelerde istihdam edilen sözleşmeli personele ilişkin düzenlemelerin, uygulamaya yansıyan biçimi ile ve diğer personel statülerine kıyasla ne gibi avantajlı yahut dezavantajlı durum arz ettiği ortaya koyulmaya çalışılmıştır.Yapılan çalışmada konu ile ilgili mevzuat incelemesine ek olarak uygulamada çıkan problemler ve özellikle de sözleşmeli personele ilişkin yargı kararları incelenmiştir. Çalışma sonucunda sözleşmeli personel statüsünün belediyeler bakımından elverişli görülerek tercih edilmesinin yanı sıra ileride belediyelerde hakim statü haline geleceği saptanmış, ancak uygulamada şu an için çalışan aleyhine olan düzenlemeler bakımından ise olumsuzlukları beraberinde getirdiği görülmüştür. Bu nedenle alternatifi olduğu statüler bakımından elverişliliği dikkate alındığında sözleşmeli personel statüsünün güçlendirilmesi ile hem belediye hem de sözleşmeli personel için tercih edilen bir uygulama haline getirilmesinin her iki taraf bakımından yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
dc.description.abstract By growing interest towards local administrations, it could be said that municipalities are core of local administrations in terms of service areas and their available population. Especially when urbanization and increasing population are taken into consideration, municipalities? presently importance is going to grow considerably. Municipalities? practicable and indispensable features are to be used appropriately and efficiently. Regarding this, municipalities? powers and responsibilities has been changing and developing day by day.On the one hand municipalities? organizational structure are developing in this way, on the other hand this developments bring reconstruction in personnel systems which are municipalities? the most important element. One significant way to this reconstruction is to establish contract personnel job status? in municipalities.This study aims to examine contract personnel status? practice in municipalities and the pluses and minus of practice arise from the legislative arrangement. Hereby, this study tries to bring to light to how regulations concerning employment of contract personnel in municipalities has affected other personnel status in positive and negative way.The study examines legislative search concerning the subject and also it examines judicial decisions concerning contract personnel and the problems result from practice. As a result of this study, it is understood and determined that contract personnel status is preferred by municipalities and besides, it is going to be overwhelming status in municipalities in near future. However, it is also seen that in terms of disadvantageous regulations, it brings problems concomitantly for now. Consequently, when practicability taken into consideration in terms of status? which are its alternative, by powering contract personnel status and making it preferred practice both for municipality and contract personnel shall be advantageous for both side.
dc.format.extent V, 99 sayfa ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Belediye
dc.subject Personel
dc.subject Sözleşmeli Personel
dc.title Başlangıçtan günümüze bakara süresi'nin tefsiri (Ayet:189-203)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
dc.contributor.author Ateş, Fatih
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/