Açık Akademik Arşiv Sistemi

Antakya’nın III numaralı şeriyye sicili (H.1156-1157/ M.1743-1745)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Atilla Çetin
dc.date.accessioned 2021-04-05T13:35:00Z
dc.date.available 2021-04-05T13:35:00Z
dc.date.issued 2000
dc.identifier.citation Kara, Adem. (2000). Antakya’nın III numaralı şeriyye sicili (H.1156-1157/ M.1743-1745). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94283
dc.description.abstract Kur'ân ve sünnette yiyecek ve içecekler geniş olarak ele alınmış; helal ve haram hükümleri konmuş, bunların bazısının illetleri açıklanmıştır. İslâm Hukuku ile ilgili eserlerde, yiyecek ve içecekler ile ilgili hükümler özel başlıklar altında ele alınmıştır. İslâm hukukçuları naslardan yiyecek ve içecekler ile ilgili hükümlerin dayandığı genel esasları ortaya koymuşlardır. İslâm Hukukunda yiyecek ve içecekler ile ilgili getirilen sınırlamaların çeşitli illetleri vardır. Temizlik, insan sağlığı, hayatın korunması, aklın korunması, insanlar arası düzenin korunması, kulluğun ifası, inanç farklılığı gibi. Naslara baktığımız zaman İslâmda yiyecek ve içecekler ile ilgili sınırların tespitine bu kadar önem verilmesinin çeşitli hikmetlerini bulabiliriz. Bunlardan biri insan fıtrat ve tabiatını korumaktır. Bir diğeri insanın bedenen ve ruhen en sağlıklı ve verimli hale ulaşmasıdır, insanın ibadetlerinde huşu ve huzur bulmasını temin etmektir. İslâm, müslümanın çeşitli alanlardaki faaliyetlerinin hükümlerini belirlerken inanç farkını dikkate aldığı gibi yiyecek ve içecekler alanındaki hükümlerde de bunu dikkate almıştır. Hatta bu konuda gayri müslimleri sahip oldukları inançlarının ve küfürlerinin niteliklerine göre farklı değerlendirmiştir. Ele alman konularda mezheplerin farklı görüşleri, mukayese yapılabilmesi için verilmiştir. Genel olarak Hanefi mezhebi esas alınmıştır.
dc.description.abstract Islamic law arranges the social and individual life of muslims by its own rules. In this arrangament there are also the relations among the people who are muslims and non- muslims. Another aspect of these relations is the arrangement which is concidering the kind of food and drinks that between these two groups. This thesis tries to examine the relations of these people from the viewpoint of the food and drinks.
dc.format.extent VII, 294 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject İslam hukuku
dc.subject Yiyecekler
dc.subject Müslüman-Gayrimüslim ilişkileri
dc.title Antakya’nın III numaralı şeriyye sicili (H.1156-1157/ M.1743-1745)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Kara, Adem
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record