Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sporun siyasal gücü meşrulaştırmadaki etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Hacı Duran
dc.date.accessioned 2021-04-05T13:34:56Z
dc.date.available 2021-04-05T13:34:56Z
dc.date.issued 1999
dc.identifier.citation Sedef, Muhammet. (1999). Sporun siyasal gücü meşrulaştırmadaki etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94226
dc.description.abstract Bir iletişim aracı olarak televizyon, teknolojisinin görüntü ve sesi biraraya getirebilme özelliğinden dolayı diğer iletişim araçlarına göre insanlar arasında haklı bir popülariteye sahip olmuştur. Önceleri bilgi ve haber transferi sağlayan televizyon, sonraları yeni kullanım biçimleriyle bir iletişim aracı olmaktan öte, bir eğlence aracı olma yoluna girmiştir. Bu değişim birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Popüleritesinden aldığı güçle televizyon, zamanla insanların yaşam tarzlarını, inanışlarını, kültürlerini vb. de etkilemeye başlamıştır. Bu hem bireysel hem de toplumsal anlamda ciddi bir değişimin de başlangıcıdır. Televizyon kültürü olarak da adlandırılan bu yeni değişim süreci insanları tamamen pasifize ederek istediği şekilde yönlendirmekte ve onun istekleri doğrultusunda hareket eden bir kitle oluşturmaktadır. Bu değişimin yönü birçok araştırmacı tarafından inceleme altına alınmış ve özellikle televizyondan kaynaklanan sosyal, psikolojik ve fizyolojik birçok olumsuz etkilerin oluştuğu gözlemlenmiştir. Ancak bütün bu olumsuz etkilerin kamuoyuna bütün açıklığıyla aktarılması çok kolay olmamaktadır. Çünkü insanların en fazla rağbet ettiği iletişim aracı olarak televizyon kendisini eleştiren bu görüşleri doğal olarak yayınlamayacak ya da kendi istediği şekilde değiştirerek aktaracaktır. Diğer medya araçları da televizyon ile herhangi bir anlamda yaygm bir rekabete girebilecek kadar güçlü değildirler. Televizyonun her türlü olumsuz etkisinin araştırılıp kamuoyuna aktarılması bilinçli izleyicilerin oluşması açısından önemlidir. Bilinçli izleyiciler televizyonun olumsuz etkilerine kapılmayacakları gibi ondan fayda da sağlayabileceklerdir. Aileden topluma, bireyden sosyal yapıya, kültürden eğitime, kadmdan çocuğa birçok alanda sayısız etkisi ortaya çıkarılan televizyonun olumsuz etkilerinden ancak bilinçli izleyici olmakla kurtulunabilir. Aksi takdirde insanlar, onun istediği gibi düşünen, onun istediği gibi tüketen, ona bağlı bir kitle olarak varolmaya devam edeceklerdir. Televizyonun etkileri konusundaki araştırmalar derinleştirilmeli, ondan fayda sağlamanın tüm yöntemleri mutlaka bulunmalı ve özellikle olumsuz etkileri ciddi biçimde araştırılıp kamuoyuna aktarılmalıdır. Bu sayede tamamen televizyonca düşünen niteliksiz kitleler yerine ne istediğini bilen, kendisine ve içinde bulunduğu topluma daha fazla katmadeğer üreten insanlar ortaya çıkabilir. Özellikle televizyonun fiziksel zararları üzerindeki araştırmaların artması gerekmektedir. Diğer sosyal ve psikolojik etkilerin de araştırılması bu konularda ortaya çıkan ve yaşanılan problemleri önlemede yardımcı olacaktır.
dc.description.abstract Television as being a very special communication medium (apparatus) has a wide range effects on society. Its technology has enabled to bring the sound and the vision together and that has called people's attention. By means of this particular speciality, it's started to become more and more famous on all around the world. Previously the content of TV programs was almost depending upon transfering information of all kind particularly news, latterly it has changed a lot and has started to focus on entertainment. Concerts, movies, magazine programs, soap operas, sports etc. have fixed people in front of TV sets. People were effected because TV was advertising different cultures, costumes, life styles, ideologies etc. Consequently a new culture "TV Culture" has arised. At the very beginning it wasn't understood how TV effects people. Then, some researches were conducted to describe and understand those effects. Ongoing researches reveal that there are some psychological, sociological and physiological negative effects of TV. It also effects the culture, family, education, training, beliefs, social change, ideology etc. Although there is a possibility that TV can be helpful for developing society, conducting education and training programs, everybody must be aware of its negative effects. This will help people to defend theirselves and may help them to get benefits from TV. Obviously this is up to people's sensitivity. By this research it's aimed to investigate TV's effects of all kind on people and on society. For this reason this study is named "The sociological investigation of television's effects on society". Under the light of the findings, there is an advice section to help people to be an effective viewer at the and of the study. This subject is very important for both personal and societal level and researches must go on detailly.
dc.format.extent VI, 71 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Medya ve ahlak
dc.subject Televizyon
dc.title Sporun siyasal gücü meşrulaştırmadaki etkisi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Sedef, Muhammet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record