Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hikayet-i Aşık Galip (Çeviri - transkripsiyon - metin inceleme - sözlük)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Droktor Mehmet Emin Ertan
dc.date.accessioned 2021-04-05T13:31:17Z
dc.date.available 2021-04-05T13:31:17Z
dc.date.issued 2000
dc.identifier.citation Durak, Turan. (2000). Hikayet-i Aşık Galip (Çeviri - transkripsiyon - metin inceleme - sözlük). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94016
dc.description.abstract Yabancı Sermaye Hareketlerinin kapsamlı bir şekilde ele alındığı bu tez çalışmasında, Türk Mali Piyasaları baz alındığından dolayı, sermaye hareketleri (direkt yatırımlar, portföy yatırımları, devlet yardımları ve borçlanmalar) içerisinde genelde portföy yatırımı şeklinde ülkeye gelen yabancı sermaye incelenmeye çalışılmıştır. Türk Mali Piyasaları masaya yatırılmadan önce sermaye hareketlerinin genel bir incelemesi yapılmıştır. Bu inceleme sırasında sermaye hareketlerinin tanımı yapılmış, ülkeye geliş veya kaçış nedenleri İncelenmiş ve hangi türlerde piyasalara girdiği, açık bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu incelemeye ek olarak yabancı sermayenin ülkeye giriş aşamasında hangi piyasaları aracı olarak kullanmayı tercih ettiğinin de tespiti yapılmıştır. Globalleşme yolunda olan sermaye piyasalarında sermayenin daha güvenli bir şekilde yer değiştirmesi ve tercihte bulunabilmesi için yapılan uluslararası antlaşmalarda gelinen son nokta da MAI (Çok Taraflı Yatırım Antlaşması)' nin geniş bir şekilde ele alınmasıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ödemeler Dengesinin yabancı sermayenin kaynağını oluşturan en önemli kalemlerden biri olması nedeniyle özellikle sermaye hareketleri bölümü ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Tezin temelini, Türkiye'ye yönelik portföy yatırımları ve portföy yatırımları içerisinde de büyük bir ağırlık yüzdesiyle hisse senetleri ve tahvil oluşturduğundan, İMKB ve İMKB UP(İMKB Uluslararası Pazar) globalleşme süreci içerisindeki yeri ve çalışma sistemi açısından ayrı bir başlık altında incelemeye tabi tutulmuştur. Bu incelemeye ek olarak globalleşmenin en önemli sorunlarından biri olan Finansal Kriz Teorisi ve bunu bariz bir şekilde ortaya çıkaran Asya Krizi de ayrıca incelenmiş ve Türkiye'ye etkileri ve Türkiye'nin bu krizden nasıl bir ders alması ve neler yapması gerektiği anlatılmıştır. Sonuçta, Yabancı Sermayenin kaynağının genelde gelişmiş ülkeler olduğu, oturmuş bir mali piyasadan, gelişmekte olan bir ülkeye gelmesinin en büyük sebebinin de, faiz arbitrajı ve dolayısıyla kısa vadede spekülatif bir şekilde kazanç elde etme arzusunun olduğu fikri savunulmuştur. Yapılması gerekenler ve beklentiler yabancı yatırımcılar ve Türk Mali Piyasaları açısından ayrıca ele alınmıştır.
dc.format.extent VII, 278 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.rights http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject We have tried to examine in this study, that Foreign Capital movement has been handled in all aspects, only portfolio investment coming from abroad except direct investment, government foreign debt and donations has been handled in Foreign Capital movement. Before we have not started to examine Turkish Financial Markets, foreign capital movement had been viewed generally. Foreign Capital Movement has been defined, what are the reasons coming in or escaping Foreign Capital called hot money from the country have been clearly questioned in this study. Moreover, what kind of markets has been used as agents in the process of coming foreign capital into the country has been searched. With the globalization of capital markets, it was understood that international capital needed secure environments to move all around the world. Therefore, many international agreements have been made between most countries. Multiteral Agreements for Investments -MAI- has been viewed in many aspects in this study. Because the Balance of Payments is the main part of the foreign capital sources, particularly, capital movement section has been explained in details. Istanbul Stock Exchange -IMKB-, The importance of Istanbul Stock Exchange -IMKB- in the International Financial Markets and global world have been surveyed under the separate title in this study since our thesis based on portfolio investment in Turkey. In this case, stocks and bonds consisting of the heavier part of the portfolio investment in Turkey have been handled. In addition, financial crisis theory being one of the most important problems in globalization has been viewed. Southeast Asian Financial Crisis,It's effects on Turkey, what Turkey must learn from this crisis and what have to be done in Turkey have been explained in this study. Finally, the source of the international capital is usually developed countries and the international fund moves from these countries to the developing countries because the owners of the capital wants to benefit from the interest arbitrage and speculative earnings. What have to be done and what are the future expectations about Turkish financial markets and foreign investments have been handled. DC l 'fcj'IWj JÜk.U^.jİaiİ/i İİ'İİ
dc.subject Yabancı Sermaye Hareketleri
dc.subject Türk Mali Piyasaları
dc.subject Sermaye hareketleri
dc.title Hikayet-i Aşık Galip (Çeviri - transkripsiyon - metin inceleme - sözlük)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Halk Bilimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Durak, Turan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record