Açık Akademik Arşiv Sistemi

360 derece performans değerleme sistemi ve önündeki engeller

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Adem Uğur
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:25Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:25Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Yılmaz, Muharrem. (2004). 360 derece performans değerleme sistemi ve önündeki engeller. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93991
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Performans, performans değerleme, 360 derece performans değerleme, geribildirim, 360 derece geribildirim. Performans değerlendirmeleri, insan kaynakları yönetiminin en önemli fonksiyonlarından biridir. İnsanın, bir şirketin sahip olduğu en önemli değer olarak görüldüğü günümüz dünyasında bireyin etkinlik düzeyini ve başarısını ölçmek de o derece önem kazanmaktadır. Performans değerlendirmelerinde; bireyin çalışmaları, eksiklikleri, yeterlilikleri, fazlalıkları, yetersizlikleri tüm yönleriyle ele alınır. Performans değerleme tekniklerinden birisi olan 360 derece geribildirim son on yıldır A.B.D/de, iki üç yıldır da Türkiye'de insan kaynakları alanında en çok üzerinde durulan uygulamalardan biridir. Tezin ilk bölümünde performans kavramına ve performansı etkileyen faktörlere kısaca değinilmiştir. Performansı etkileyen faktörlerden kişisel nitelikler, basan güdüsünün yoğunluğu, örgütsel faktörler ve çevresel faktörler çok genel olarak açıklanmıştır. ikinci bölümde performans değerlemenin tanımı ve önemi açıklanmış, performans değerlemenin faydaları ve değerlemede kullanılacak kriter ve standartlar vurgulanmıştır. Aynı bölümde performans değerleme teknikleri ve performans değerlemede yapılan hatalar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde 360 derece performans değerleme sistemi ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Bu bölümde sistemin özellikleri, gelişimi, ana katılımcılara faydalan, şirketlerin bu sistemi kullanma nedenleri ve uygulama şekilleri, 360 derece geribildirim ile birlikte şirket kültüründeki değişmeler, geribildirim kaynaklan, geribildirim uygulamalan ve 360 derece geribildirimin geleceği üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise 360 derece geribildirim uygulamalarını savunan ve karşı çıkan görüşlerden bahsedilmiş ve 360 derece performans değerleme sisteminin önündeki engeller açıklanmış ve son olarak çözüm önerileri ortaya konmuştur.
dc.format.extent VIII, 115 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Performans değerleme sistemi
dc.subject 360 derece performans
dc.subject Geribildirim
dc.subject 360 derece geribildirim
dc.title 360 derece performans değerleme sistemi ve önündeki engeller
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Yılmaz, Muharrem
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/