Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kent bilgi sistemi ve e-belediyecilik Bağcılar Belediyesi örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Fatma Fidan
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:22Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:22Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Akdoğan, Kemal. (2004). Kent bilgi sistemi ve e-belediyecilik Bağcılar Belediyesi örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93982
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Coğrafî Bilgi Sistemi, Yönetim Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, E- Belediye, Yerel Yönetim. Günümüz devletleri idari hizmetleri, merkezi yönetim ve yerinden yönetim şeklinde örgütlenerek gerçekleştirmektedirler. Eğer tüm kamu hizmetleri merkezi idare tarafından yürütülüyorsa merkezi yönetimden, merkezi idarenin dışında yer alan ve merkezi idare hiyerarşisine dahil olmayan kamu tüzel kişilerince yürütülüyorsa ademi merkeziyet diye adlandırılan yerinden yönetim veya yerel yönetimlerden bahsedilir. Yerel yönetimler insanlık tarihi kadar eskiye dayanır. Tarihi seyri içinde hiçbir devlette mutlak merkezi yönetim görülmüş değildir. Bazen merkezi yönetim, bazen de yerel yönetim önem kazanmıştır. Modern anlamda ilk yerel yönetim kavramı 1789 Fransız İhtilali sonrasında ortaya çıkmış, demokrasinin gelişmesine paralel bir şekilde gelişim göstererek günümüze kadar gelmiştir. Türkiye'de ise Tanzimat döneminde başlamış, modern anlamda ilk örgütlenmeler cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmıştır. Yerel yönetimleri, amaç ve işlevleri, nitelikleri, uygulama biçimleri gibi çeşitli kriterlere göre gruplara ayırarak incelemek mümkündür. Türkiye'de uygulama açısından hizmet yerinden yönetim (ticaret odaları, üniversiteler vs.) ve yerel yerinden yönetim kuruluşları vardır. Yerel yönetim kuruluşları, îl Özel İdaresi, Köy İdaresi ve Belediyelerdir. Bu kuruluşlardan halka en yakın olarak bilineni ve en fazla hizmet bekleneni belediyelerdir. Belediyeler, beldenin ve belde sakinlerinin mahalli nitelikteki müşterek ve medeni ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş kamu tüzel kişileridir. Mahalli ve müşterek ihtiyaçlar hem sayıca artmakta hem de zamanla değişim göstermektedir. Müşterek ve medeni ihtiyaçların artması ve değişim göstermesi belediyeleri, hızlı, verimli, kaliteli ve etkin hizmet yapmaya zorlamaktadır. Günümüzde belediyeler için en hızlı, en verimli, en kaliteli, ve en etkin hizmet yapmanın yolu, gelişen en son teknolojiyi kullanarak, kent ve kentli hakkında oluşturulan kent bilgi sistemi'nin e-belediyecilik uygulaması ile kentlinin hizmetine sunulmaktan geçer.
dc.format.extent VI, 107 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Coğrafi bilgi sistemi
dc.subject e-belediye
dc.subject Yerel yönetim
dc.subject Kent bilgi sistemi
dc.title Kent bilgi sistemi ve e-belediyecilik Bağcılar Belediyesi örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
dc.contributor.author Akdoğan, Kemal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/