Açık Akademik Arşiv Sistemi

Pervaneoğulları Beyliği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mahmut Kırkpınar
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:17Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:17Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Peker, Bünyamin. (2003). Pervaneoğulları Beyliği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93967
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract ÖZET Muinüddin Süleyman Pervane, Selçukluların son dönemlerinde etkili olan önemli bir isimdir. Babası da kendisi gibi bir dönem Selçuklu veziri olan Pervane, Tokat ve Erzincan Serleşkerliği'nin ardından, kısa sürede Selçukluların Pervanesi olur. Pervane içinde yaşadığı dönemde Selçukluların kaderine hükmeder. Aynı zamanda Sinop ilini geri almayı başarır. Böylece Pervaneoğulları'nın kurulmasına ön ayak olur. Muinüddin Pervane Moğollara etkisini kırabilmek, Memluk sultam Baybars'tan yardım ister. Moğollara ihanet eden Muinüddin Pervane, bu süreçte Moğollar tarafından idam edilir. Selçuklular Pervaneden sonra kendilerini bir daha toparlayamazlar. Muinüddin S. Pervane'nin öncülük ettiği beyliğin başına Muinüddin Mehmet Bey geçer. Beyliği uzun süre yönetir. Onun bütün dönemi Moğollara bağlı kalmakla geçer. Daha sonra başa Mühezzibüddin Mesut bey geçer. Mesut Beyin ismini Cenevizliler tararından kaçınlışmda ve Samsun ve Bafra'ya hakim olduğunda görüyoruz. Pervaneoğulları'nın en renkli, hareketli ismi Gazi Çelebidir. Denizcilikte önemli başarılar elde eder. Gazi Çelebi Cenevizlilere ve Trabzon Rum Pontuslulan'na üstünlük kurar. Son olarak Fülane Hatun başa geçer. Dönemi kısa sürer. Onun ölümüyle de Pervaneoğulları Beyliği Candaroğulları'mn hakimiyetine girer. Pervaneoğullan Beyliği idarî ve kültürel yapılanması ise, o dönem Anadolu'da yer alan diğer beyliklerin benzeri şeklindedir. Beyliğin öne çıkan yönü denizcilik hayatı olmuştur. Sinop'ta güçlü bir tersane oluşturulur. Bu donanma ile Karadeniz ticareti ele geçirilir. Ayrıca Pervaneoğullan Beyliğinden günümüze kalma Sinop ilinde pek çok mimari eser bulunmaktadır.
dc.format.extent V, 61 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Sinop
dc.subject Trabzon Rum İmparatorluğu
dc.subject Pervaneoğulları Beyliği
dc.subject Moğollar
dc.title Pervaneoğulları Beyliği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Ortaçağ Tarihi
dc.contributor.author Peker, Bünyamin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/