Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hayat kadınlarının psiko-sosyal açıdan rehabilitasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Ali Seyyar
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:15Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:15Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Kurutkan, Mehmet Nurullah. (2003). Hayat kadınlarının psiko-sosyal açıdan rehabilitasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93961
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Dört bölümden ibaret olan çalışmamız, hayat kadınlarının değişik alanlarda karşılaştıkları sorunları belirleme ve bu sorunların çözümüne yönelik sosyal siyaset ekseninde bazı somut öneriler bulma gayretindedir. Birinci bölümde fuhuş kavramının mahiyeti, çeşitleri, tarihçesi,fuhşun yararı veya zararı teorileri ve kayıtlı sektörde fuhşu icra edenlerin sosyal güvenlikleri incelenecektir. İkinci bölümde fuhşu besleyen ve geliştiren; cinsel sapmalar, boşanmalar, psiko-sosyal beklentiler, özenti, aile içi şiddet, gelirsizlik, sefalet, madde bağımlılığı ve uyuşturucu kültürü gibi unsurlar üzerinde durulacaktır. Fuhşun arz yönünü oluşturan kadınların ve kızların mesleğe girişi, çoğunlukla gönüllülük esasına dayanmamaktadır. Mesleğe girişte, tecrübesizlik, toyluk, yakınların veya akrabaların suistimali ve istismarı, mafya ve çıkar grupları rol oynamaktadır. Çalışmamızın özünde, bu şekilde süregelen sömürüye, sosyal sorumluluk gereği karşı çıkmaktır. Üçüncü bölümde, ilk planda, gelecekte fuhuş sektörü için potansiyel arz unsuru olabilecek insanları bu sömürü düzeninden koruyucu sosyal politikalar geliştirmek üzerinde durulacaktır. İkinci planda halen sektörde çalışanlardan mesleği bırakmak isteyenlere karşı yapılması gereken psiko-sosyal rehabilitasyon tedbirleri anlatılacak ve son planda mesleği sürdürmek isteyenlere yönelik sektörü ıslah edici ve insanileştirici tedbirlere vurgu yapılacaktır Dördüncü bölümde ise, gerçekleştirilmesi düşünülen bu planlar için kısa, orta ve uzun vadeli politikalardan bahsedilecektir. Sömürü düzeninin bitmesi ve bataklığın kurutulması isteniliyorsa, birinci, ikinci ve üçüncü planda gerçekleştirilmesi düşünülen politikalar arasında bir eşgüdümün olması gerektiği üzerinde durulacaktır. Unutulmamalıdır ki fuhşa karşı mücadele, insanı duruşun ve sosyal sorumluluğun gereğidir.
dc.format.extent X, 136 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Hayat kadınları
dc.subject Rehabilitasyon
dc.subject Fuhuş
dc.subject Fuhuşa karşı sosyal politikalar
dc.title Hayat kadınlarının psiko-sosyal açıdan rehabilitasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
dc.contributor.author Kurutkan, Mehmet Nurullah
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/