Açık Akademik Arşiv Sistemi

İşyerlerindeki dini nitelik taşıyan sembollerin kişilerin tutum ve davranışlarına etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Vahit İmamoğlu
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:06Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:06Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Sarıtekin, Kasım. (2002). İşyerlerindeki dini nitelik taşıyan sembollerin kişilerin tutum ve davranışlarına etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93930
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Dinin amaç ve hedeflerinin doğru olarak anlaşılması, insan tabiatının iyi bilinmesiyle yakından ilişkilidir. İnsan tabiatının iyi bilinebilmesi için de psikoloji ilminin verilerine gerek duyulmaktadır. Bilindiği üzere din psikolojisi, insanın ruhî yaşayış ve davranışları içersinde dinî nitelik taşıyan her belirtryi inceleme konusu yapar, işyerlerinde ve ticarethanelerde bulundurulan, dine ait olduğu toplumca kabul görmüş semboller de bu belirtinin birer örneğidir. Bu noktadan hareketle kişilerin dindarlık derecelerinin göstergesi olarak gördüğümüz dinî inanç ve tutumların şekillenmesinde, dinî nitelik taşıyan sembollerin kişilerdeki algılama farklılıklarına ne yönde etki ettiğim araştırıp, psikolojik açıdan tahlil etmek araştırmamızın asıl amacım oluşturmaktadır. Çalışmamız kapsam olarak, bir saha araştırması temeline oturtulmuştur. Bu bağlamda belirlenen ömeklem ise, İstanbul - Kadıköy bölgesidir. Araştırmamızda gözetilen yöntem, ömeklem dahilinde seçilen bireylere konumuza ilişkin sorulardan oluşturularak hazırlanan anketlerin uygulatılması ve sonrasında yine bu kişilerle yapılan mülakatlarla gerçekleştirilmiştir. Ömeklernimizde olan bu kişilerin belli bir kısmının işyeri ve ticarethane sahibi olmasına da ayrıca dikkat edilmiştir. Yine yapılan bu araştırmada göz önünde bulundurulan toplum kesiti, 20-50 yaş arası kadın ve erkeklerden oluşan ve belirli bir gelir ve kültür seviyesi gözetilmeyen kimselerden oluşmaktadır. Ömeklem bölgemizden elde edilen verilerden; işyerlerindeki dinî nitelik taşıyan sembollerin toplum tararından nasıl algılandığı ve bu sembollerin, toplum kültür örgüsü içersindeki yeri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar itibarı ile varlıklarını bir değer olarak sürdüren söz konusu sembollerin kişiler tararından algılanmasının sadece bir alışkanlık gereği olduğunu, tamamıyla gelenek ve örfe dayandığım açıkça söyleyebiliriz. Daha net bir ifadeyle belirtmek gerekirse, kişilerin işyerlerinde bulundurulan dinî sembollere karşı aldıkları tavrın; bu sembollerin anlamım bilmeden, onları araştırma gereği duymadan şekillendiği, dahası bireylerin gözü kapalı bir şekilde bu sembollere inanıp bağlandıkları ve bu yönde tutum geliştirdikleri söylenebilir.
dc.format.extent XIII, 104 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Din
dc.subject Dini sembol
dc.subject İşyeri
dc.subject Tutum - Davranış
dc.title İşyerlerindeki dini nitelik taşıyan sembollerin kişilerin tutum ve davranışlarına etkisi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Psikolojisi Bilim Dalı
dc.contributor.author Sarıtekin, Kasım
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/