Açık Akademik Arşiv Sistemi

Uluslararası ilişkiler teorilerinde güç olgusu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Burhanettin Duran
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:57Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:57Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Dinçer, Mustafa. (2004). Uluslararası ilişkiler teorilerinde güç olgusu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93895
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: İdealizm, realizm, plüralizm, neorealizm ve globalizm bu çalışmanın anahtar kelimeleridir. Bu tez çalışması uluslar arası ilişkiler teorilerinde "güç" olgusunun önemini ortaya koyarak uluslar arası politika da yerini tanımlamaya çalışmıştır. İlk bölümde gücün somut ve soyut unsurlarını çeşitli siyasi olayları inceleyerek ifade edilmeye çalışıldı. Ayrıca bu olayların uluslar arası sisteme etkileri çeşitli siyasi örnek olaylarla ortaya konulmaya çalışıldı. İkinci bölümde ise idealizm, realizm, plüralizm ve neorealizm teorilerinin güç olgusuna bakışları incelenmeye çalışılmıştır. İncelenen ilk uluslararası ilişkiler teorisi idealizmdir. İdealist teorinin, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki dönemde yükselişi ve düşüşünü, aynı dönemde ki siyasi olaylarda ulusların güç olgusuna bakışlarını nasıl etkilediği ortaya konulmaya çalışıldı. Realist teori ise güç olgusuyla en çok ilgilenen fikir olduğunu görürüz. Realizm' in temel argümanlarını, Thucydides, Machiavelli. Thomas Hobbes, Edward Hailed Carr ve Hans Morgenthau'nun ifadelerine dayanarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu düşünürlerin çalışmalarından faydalanarak gücün modern uluslararası sistemi nasıl şekillendirdiğinin resmi çizilmeye çalışılmıştır. Plüralizm ise uluslararası ilişkilerde 1950'lerden sonra yaşanan ve realizmin açıklayamadığı birçok konuyu cevaplamak için ortaya konuldu. Plüralizm realizmin eleştirisinden doğmuştur. Uluslararası sistemde devletlerden bağımsız örgütlerin etkinliklerinin arttığını, tek devlet merkezli bir sistemin var olmadığı ifade edilmeye çalışılmıştır. Neorealizm ise realizmin yeniden doğuşu olarak kabul edilir. Uluslar arası ilişkilerde realizmin ortaya koyduğu argümanları ifade ederek gücü tekrar tanımlamıştır. Neorealist yaklaşım ise bu bağlam da güç olgusuna bakışı irdelenmeye çalışılmıştır.
dc.format.extent VI, 110 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İdealizm
dc.subject Realizm
dc.subject Plüralizm
dc.subject Neorealizm
dc.title Uluslararası ilişkiler teorilerinde güç olgusu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
dc.contributor.author Dinçer, Mustafa
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/