Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türk aile düzeni ve aile içi ilişkiler

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Türker Eroğlu
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:54Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:54Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Lale, Mustafa İsmail. (2004). Türk aile düzeni ve aile içi ilişkiler. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93881
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Çeşitleri, Tarihi Süreçte Türk Ailesi, Türk Aile Yapısı, Aile îçi İlişkiler. Toplumların en küçük sosyal birimi ailedir. Diğer bir ifadeyle, aile, toplumun küçülmüş bir parçasıdır. Dolayısıyla önce bir grup, sonra bir kurumdur. Aile, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel görevleri üstlenen bir kurumdur. Bu görevler, neslin devamını sağlama, çocukları sosyalleştirmekle bireylerinin duygusal ihtiyaçlarını giderme, onları gerginliklerden koruma, onların biyolojik ve psikolojik tatminini sağlama ve kültür naklini gerçekleştirme şeklinde sıralanabilir. Aile sosyal kurumlar içersinde birincil ilişkilerin en sık görüleni durumundadır. Bir ailenin oluşumu evlilikle gerçekleşir. Evlenen her birey yeni bir aile oluşturmuş demektir. Dolayısıyla yeni görevleri üstlenen bir kurum daha oluşturulmuştur. Türk toplumunda da aile bütün sosyal bünyenin çekirdeği durumundadır. Bu güne kadar birçok mekan değişikliğine rağmen Türklerin varlıklarını korumaları, aile yapılarının sağlamlığından kaynaklanmaktadır. Türklerde ataerkil aile yapısı hakimdir. Baba evin reisidir ve ailenin temel ihtiyaçlarını gideren bir koruyucu durumundadır. Kararların verilmesinde son söz babaya aittir. Türk ailesinde kadına da ayrı bir değer verilmektedir. Çünkü kadın, eski Türklerde de olduğu gibi aile içi ilişkilerin merkezinde bulunmaktadır. Türk toplumunda gerek yaşlılar gerekse çocuklar ailenin baş tacıdır. Onlara verilen değer ailenin geçmişine verilen değeri gösterdiği gibi geleceğine verilen değeri de gösterir. Aile, şartlar dahilinde zamanla değişmeye uğrayabilir. Sosyal değişmeler her kurumu olduğu gibi aile kurumunu da değiştirmektedir. Türk ailesinde de şartlara ve zamana bağlı olarak çeşitli değişiklikler meydana gelmiştir. İslamiyet toplum yapımıza uygun bir din olduğu için bu dinin kabulünde toplumumuz bir sıkıntı çekmemiştir. Bu din de toplumumuzun gerek işleyişine gerek ilişkilerine büyük yenilik getirmemiştir. Özellikle 19.yy.dan sonra sanayileşmeyle birlikte aile içi ilişkilerde farklılıklar görmekteyiz. Fakat, Türk toplumunda aile kurumu, genel işlerliğinden bir şey kaybetmemiştir. Dışarıdan gelen etkilerde de toplum için bir tampon oluşturmuştur. Değişmeleri ve gelişmeleri kendi yapısına uygun bir şekilde emerek genel toplum yapımızın değişmesini önlemiştir.
dc.format.extent VI, 99 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Aile - aile çeşitleri
dc.subject Tarihi süreçte türk ailesi
dc.subject Türk sile yapısı
dc.subject Aile içi ilişkiler
dc.title Türk aile düzeni ve aile içi ilişkiler
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Halk Bilimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Lale, Mustafa İsmail
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/