Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye’de KOBİ’ lerin teşvik ve özendirilmesi: İMES uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Serkan Bayraktaroğlu
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:51Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:51Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Apan, Mehmet. (2002). Türkiye’de KOBİ’ lerin teşvik ve özendirilmesi: İMES uygulaması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93868
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmanın konusu "Türkiye'de KOBİ'lerin Teşvik ve Özendirilmesi: İMES Uygulaması"dır. Son yıllarda KOBİ'lere verilen önem artmaya başlamıştır. Özellikle sanayileşmesini tamamlamış ülkelerde, gelişen teknoloji ile birlikte, bu eğilim daha belirgindir. Japonya ve Almanya'daki küçük ve orta boy büyüklükteki işletmelerin etkinliği karşısında, özellikle AB ülkeleri ve ABD, sadece bu alanlara mahsus politikalar geliştirmeye başlamıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde, KOBİ'lerin tarihçesi, KOBİ kavramı, KOBİ tanımlamasında kullanılan ölçüler ile çeşitli ülkelerde yapılan KOBİ tanımları verilmiştir. Diğer yandan Türk ve Yabancı Kurumların KOBİ tanımları da anlatılarak ortak bir KOBİ tanımı oluşturulması üzerinde durulmuştur. Diğer yandan KOBİ İşletmeciliğini ön plana çıkaran eğilimler ile KOBİ'lerin artan önemi üzerinde durulmuştur. ikinci bölümde, KOBİ'lerin avantaj ve dezavantajları üzerinde durulmuştur. Diğer yandan KOBİ'lerin örgütlenme ve yönetim, tedarik, üretim yönetimi, pazarlama, muhasebe, insan kaynaklan yönetimi, halkla ilişkiler, teşvik mevzuatı, ihracat, işyeri tespit ve temini ile finansman yönetimi sorunları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde. Dünya ve Türkiye'de KOBİ'lerin Teşvik ve Özendirilmesi incelenmiştir. Burada özendirmeyi gerektiren hususlar açıklanmış, KOBİ'lerle Büyük Boy İşletmelerin ilişkileri anlatılmıştır. Aynca KOBİ'lere Dünya ve Türkiye'de Teşvik ve Özendirmeleri sunan kurumlar ile bunların sundukları Teşvik ve Özendirme araçları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise KOBİ'lere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarınca sağlanan teşvik ve özendirme araçlarının kullanım düzeyinin tespitini hedefleyen İMES Sanayi Sitesi'nde bir saha araştırması yapılmıştır. Elde edilen veriler, SSPS 10.0 istatistik programında değerlendirilmiştir. xvBu çalışma, sonuç ve öneriler bölümü ile sona ermektedir.
dc.format.extent XVIII, 157 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject KOBİ
dc.subject KOBİ işletmeciliği
dc.subject KOBİ sorunları
dc.subject KOBİ - Türkiye - Dünya
dc.title Türkiye’de KOBİ’ lerin teşvik ve özendirilmesi: İMES uygulaması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Apan, Mehmet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/