Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tarihsel süreçte 21. yüzyıl ailesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Zeynep A. Bilge
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:47Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:47Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Vurgun, Lale. (2004). Tarihsel süreçte 21. yüzyıl ailesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93850
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Geniş aile, çekirdek aile, ailenin fonksiyonları, modern paradigma, Dünyadaki değişimin süreklilik kazandığı artık kaçınılmaz bir gerçektir. Bu nedenle huzur bölgeleri hazır olmayanlar için, sınırsız tehlikelerle doludur. Toplumların sosyal yapılan ve kurumlan da bu değişimden nasibini almaktadır. Çalışmamı bu hızlı değişim sürecinden aile kurumunun nasıl etkilendiği ve değişimlerin Türk aile yapışma nasıl yansıdığım incelemek üzere hazırladım. Modern paradigma değişikliklerin küresel bir nitelik kazanacağı ve geleneksel ailenin de bu anlamda değişikliğe uğrayıp aile üyeleri ilişkileri açısından bağımsız batı tipi çekirdek aileye doğru yöneleceği kanaatindedir.. Fakat son zamanlarda yapılan çalışmalar çekirdek ailenin değişik şekillerde daha önceleri de var olduğunu göstermektedir. Örneğin Türk aile yapışırım her zaman çekirdek aile görünümünde olduğu izlenimi vermektedir. Kanaatimce yapı olarak genellendiğinde çekirdek aile görünümü vermekle birlikte ilişkiler anlamında ise her zaman literatürdeki geniş aile özelliği sergilemektedir. Diğer yandan aile içi haklar ve yönelimler açısından da sevgi,şefkat ve vefa vb. hakim duygularla yürütülen şimdiki anlamda demokratik ve empatik özellikler sergilemiştir. Buradan ulaştığımız sonuç ise her toplumun kendine has bir aile yapısı vardır. Çünkü aile, kültürel modlann sonraki nesillere geçirildiği, bireyin sosyalleşmesinin sağlandığı en temel kurumdur. O halde topluma özgü olmalıdır. Bunların yanısıra yukanda bahsettiğim kürselleşme sürecinde dünyadaki çeşitli gelişmeler eğitim, ve sözlü yazılı basm vasıtasıyla toplum etki altına alınmaktadır. Bu süreçte toplumun benlik duygusu hasar almaktadır. Benlik duygusunun yani özkimliğin etkin bir temelde değişimlerle yenilenmesi ve varolanlarında korunması gerekmektedir. Aile kurumu bu anlamda çok önemli işleve sahiptir.
dc.format.extent VIII, 93 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Geniş aile
dc.subject Çekirdek aile
dc.subject Ailenin fonksiyonları
dc.subject Modern paradigma
dc.title Tarihsel süreçte 21. yüzyıl ailesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Vurgun, Lale
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/