Açık Akademik Arşiv Sistemi

Modern örgütlenmenin çıkmazına postmodernizmin yanıtları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mehmet Barca
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:44Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:44Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Baştürk, Faruk. (2004). Modern örgütlenmenin çıkmazına postmodernizmin yanıtları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93837
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Modernizm, postmodernizm, fordizm, organizasyon teorisi, yapısökümü Bu çalışma, örgütlenme ve yönetim alanında ortaya çıkan modern paradigma kaynaklı tıkanıklığın alternatif bir düşünce olan postmodernizm tarafından nasıl yanıtlandığını araştırmaktadır. Bu amaçla, modernizm/postmodernizm sosyolojik ve epistemolojik (bilgikuramsal) açıdan paradigma dönüşümü ölçütlerine göre karşılaştırılmaktadır. Sosyo-ekonomik açıyla bakıldığında, modern durumun kısıtlayıcı etkileri özellikle ekonomik örgütlenmelerin rasyonelleştirilmesinin (bölümlere ayırma, merkezilik, hiyerarşi, kuralcı düzenlemeler) doruğa çıktığı sanayileşme döneminde belirginleşir. Aşın işbölümüyle düzenlenmiş bürokratik örgütlerin hantallık ve eskime nedeniyle maliyet artışı yaratması, tüketicilerin ise kitlesel ürün ve hizmetler yerine özel ürün ve muameleler talep etmeye başlamaları, bu tür aşın rasyonelleşmiş büyümeyi organizasyon kesiminde çıkmaz bir yola dönüştürmüştür. Bilgi ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmeler rekabet ve mübadele alanını (ekonomi) genişletirken entegre ekonomik yapı, serbest rekabete dayalı karmaşık bir ilişkiler zemini halini alır. Modern doğru yöntem çerçevelerinin ortaya çıkardığı kuralcı ve homojen 'katı' organizasyonlar bilgi çağının hızlı iletişim ekonomisine ayak uyduramaz. Bu nedenle, organizasyonların bilgi ve kaynaklan en hızlı ve en uygun koşullarla bir araya getiren, öğrenenen ve uygulayan, kendi kendini yöneten (geliştiren), yatay küçük takımlar ve şebekeler gibi esnek düzenlenmiş örgütlenme formlanna doğru evirilmesi gerekli hale gelir. Bilgi kuramı açısından bakıldığında, modern paradigmanın temelinde, tüm bilgileri tek bir teorik mantık dizgesine indirgeme ve bilgi programlannı tamamlama çabalannm yer aldığı görülmektedir. Tek doğru yöntem çerçevesi sunarak gerçeği önceden belirleyen pozitivist yaklaşım, organizasyonu sabit bir yapı (sistem) içerisinde algılayarak, örgütlenmenin sosyal ve dinamik gerçeklik boyutundan uzaklaşır. Buna karşın postmodern düşünce, örgütlenmeyi iletişim ve sosyal gerçeklik (dil) ağı içinde görür. Postmodernizm; bireycilik, farklılık, çoklu rasyonalite'yi öne çıkartmasıyla 'yenilik ve yaratıcılığı', aynca vizyon, sezgi, empati, hayal gücü, kişisel gelişim gibi iletişim ve disiplinlerarası bilgi biçimlerine verdiği önemle de 'bütüncül' bakış açılanm desteklemektedir. Modern düşüncenin bilgi ve örgütlenmeyi rasyonel parçalarına ayırmasının (analiz, işbölümü) ve kuralcılığının sınırlılığına karşı postmodern düşünce, teoride ve pratikte disiplinler arası sınırlara ve iletişim smırlanna esneklik getirmesiyle maddi ve zihinsel evreni genişletmektedir.
dc.format.extent VII, 112 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Modernizm
dc.subject Postmodernizm
dc.subject Organizasyon teorisi
dc.subject Fordizm
dc.title Modern örgütlenmenin çıkmazına postmodernizmin yanıtları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Baştürk, Faruk
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/