Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kur’an-ı Kerim’de Ulü’l-azm peygamberlerin örnek özellikleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Muhammed Aydın
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:42Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:42Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Karamanlı, Durmuş Ali. (2002). Kur’an-ı Kerim’de Ulü’l-azm peygamberlerin örnek özellikleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93824
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Peygamberlik konusu Kur'ân-ı Kerîm'in dört ana konusundan birisini oluşturur. Çünkü onlar birer insan olarak ilâhî vahye bizzat muhatap olmuşlardır. Onların peygamber olma yönünden sadece kendilerine has olan özelliklerinin yanında, bütün insanlar için örnek olabilecek ve diğer insanların da hayatlarında yaşamaları gereken çok önemli özellikleri bulunmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm' de peygamberlerin, diğer insanlara örnek olarak arz edilen bu özelliklerine çok büyük bir önem verilmiştir. Biz bu çalışmamızda bu peygamberlerin içinde Kur'ân'da kendilerine Ulü'l-Azm ismi verilen Hz. Muhammed (s.cls), Hz. Nûh (a.s), Hz. İbrâhîm (a.s), Hz. Mûsâ (a.s) ve Hz. İsâ (tus) 'm insanlara örnek olarak arz edilen özelliklerini tespit ve tahlil ettik. Çalışmamız, üç ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlik müessesesi, peygamberlik müessesesinin gerekliliği, Kur'ân'da Ulü'l- Azm kavramları gibi temel bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerin yanında Kur'ân'da örnek olma kavramı, peygamberlerin örnek alınmasına verilen önem araştırılmıştır. İkinci bölümde Ulü'l-Azm peygamberlerin, insanlara örnek olma yönünden hepsinde bulunan ortak özellikleri belli başlıklar altında tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kur'ân-ı Kerîm'de bu peygamberlerin, kendilerine has olarak, bilhassa üzerlerinde vurgu yapılan hususî özellikleri incelenmiştir. Hem ikinci bölümde, hem de üçüncü bölümde peygamberlerin bu özellikleri Allah Teâlâ ile ve insanlarla olan münasebetleri yönünden örnek özellikleri olarak iki ana başlığa ayrılarak tasnif edilmiştir. Sonuç olarak insanlık alemi üzerinde çok büyük tesiri bulunan ve tesirleri günümüze kadar devam eden ve bundan sonra da tesirleri artarak devam etmesi beklenen bu beş büyük peygamberin aslmda aym yol üzerinde ve aym hedefe yürümüş oldukları tespit edilmiş, günümüzde yaşanması gereken medeniyet ve kültürler arasında büyük bir dayanışma, diyalog ve sevgi adına bu peygamberlerin çok büyük mesajlar verdikleri anlaşılmıştır.
dc.format.extent XIV, 266 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Peygamberlik
dc.subject Ulü’l Azm
dc.title Kur’an-ı Kerim’de Ulü’l-azm peygamberlerin örnek özellikleri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Tefsir Bilim Dalı
dc.contributor.author Karamanlı, Durmuş Ali
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/