Açık Akademik Arşiv Sistemi

Örgüt kültürünün toplam kalite yönetimine etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Osman Özkul
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:47Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:47Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Ünal, M. Münevver. (2002). Örgüt kültürünün toplam kalite yönetimine etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93764
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract En ilkel toplumlardan günümüze toplumsal yaşamın her safhasında görülen yöneten-yönetilen ilişkisi, toplumsal koşulların değişmesiyle değişikliğe uğramıştır. Aynı zamanda toplumsal kültürün değişmesinde etkili bir unsur olmuştur. Klasik yönetim düşüncesinde ihmal edilen insan, neo-klasik yönetim düşüncesinde gündeme gelir. Toplumsal kültürün tüm öğelerini bünyesinde barındıran, örgüt kültürü yönetim tarzlarında meydana gelen değişikliğe bağlı olarak 1980'li yıllarda popülerlik kazanan bir kavram olarak karşımıza çıkar. Çalışmamızın amacı, değişen yönetim anlayışlarını inceleyerek, örgüt kültürünün toplam kalite yönetimine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda kaynak tarama metodu kullanılmıştır. Çalışmamız kapsamında yönetim, kalite, toplam kalite yönetimi ve örgüt kültürü incelenmiştir. örgüt kültürü, bireyin tek başına ihtiyaçlarını karşılayamaması sonucu doğmuştur. Örgütler içinde bulundukları toplumun kültürü ile bağdaştıkları müddetçe varlıklarını sürdürebilirler. Toplumsal kültürle uyuşmayan örgütler işlevlerini zamanla yitirirler. Aynı zamanda toplumsal değişime de açık olmak zorundadırlar. Organizasyonların hayatta kalabilmelerini güçlü örgüt kültürleri sağlar. Sanayi devrimiyle işletmelerin büyümesi ve otomasyona geçilmesi, kalite kontrol çalışmalarını arttırmıştır. Bu noktada kalite önem kazanmıştır. Kalite kontrolünün gelişmesi ve başarıya ulaşmasıyla toplam kalite yönetimi olarak adlandırılmıştır. Rekabetin artmasıyla birlikte, örgüt kültüründe değişimler meydana gelmiştir. Toplam kalite yönetiminin ilkeleri önem kazanmış, işletmeler ayakta kalabilmek için toplam kalite kültürünü benimsemişlerdir. Bu gün için bir zorunluluk haline gelen ve her safhada uygulanmaya başlanan toplam kalite yönetiminin örgüte yerleşmesi ve örgüttü ayakta kalmasını sağlayarak başarıya taşıması örgüt kültürüne bağlıdır. Örgüt kültürünü tamamlayamamış organizasyonların toplam kalite yönetimini örgütlerine yerleştirmeleri ve uygulamaları imkansızdır.
dc.format.extent IV, 132 yaprak : 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Örgüt - Örgüt kültürü
dc.subject Kalite - Toplam kalite yönetimi
dc.title Örgüt kültürünün toplam kalite yönetimine etkisi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Ünal, M. Münevver
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record