Abstract:
S AÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: "Konaklama İşletmelerinde Maliyet Kontrollerinin Verimliliğe Olan Etkisine Yönelik Bir Alan Çalışması" Tezin Yazarı; Çiğdem SARI DanışmanıYrd. Doç. Dr. Orhan BATMAN Kabul Tarihi: 21 Nisan 2005 Sayfa Sayısı: VIII(ön kısım) + 95 (tez) + 7 (ekler)Anabilimdalı: Turizm İşletmeciliği Bilimdalı: Turizm İşletmeciliği Turizm endüstrisi içinde oldukça önemli bir yeri olan konaklama işletmelerinde kârlılık ve verimlilik, günümüzde yöneticilerle birlikte tüm çalışanların en önemli hedefi olmuştur. Bu husus aynı zamanda işletme yönetiminde üzerinde önemle durulması gereken konulardan biridir. Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek departmanı, otelin toplam maliyetlerini etkileyen en büyük gelir departmanıdır. Bunun nedenle bu departmanda maliyetlerin kontrol edilmesiyle, maliyetlerin azaltılması ve buna bağlı olarak da verimliliğin artırılması önem arzetmektedir. Bu çalışmanın amacı, maliyet kontrol sistemlerinin konaklama işletmelerinde uygulanmasının verimliliği dolayısıyla da karlılığı artırıp artırmadığı sorusuna cevap aramak ve bulmaktır. Çalışma, konaklama işletmelerinde maliyetlerin kontrolünün ve analizlerin verimliliğe olan etkilerini inceleyen yöntemleri kapsamaktadır. Çalışmada beş yıldızlı zincir otel işletmelerinde uygulanan maliyet kontrol sistemleri incelenmiştir. Zincir otellerin organizasyon yapısı, yiyecek içecek departmanının yapısı, maliyet analizlerinde kullanılan yöntemler ve verimlilik unsura, araştırmanın başlıca konularıdır. Bu kapsamdaki, çalışma üç ana bölümden meydana gelmektedir. Literatür taramasının yanı sıra, İstanbul ilindeki ulusal ve uluslararası zincir otelleri kapsayan bir uygulama temel alınarak zincir otellerin maliyet kontrol sistemleri hakkında genellemeler yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Turizm, Otel, Maliyet Kontrolleri, Kar, Verimlilik