Açık Akademik Arşiv Sistemi

Depremin çalışma hayatına etkileri: İki firmada uygulama

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Engin Yıldırım
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:41Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:41Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Güldür, İsmail Kadir. (2002). Depremin çalışma hayatına etkileri: İki firmada uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93721
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract Ülkemiz coğrafyasının % 96 'sı deprem kuşağında, nüfusunun ise % 98 'i deprem tehdidiyle yüzyüze yaşamaktadır. 17 Ağustos Marmara Depremi Türkiye'nin kalbi konumunda bulunan Marmara Bölgesini etkilemiş; ekonomik ve sosyal olarak kısa ve uzun vadeli sorunlara yolaçmıştır. Ülkemiz açısından deprem sonrası ortaya çıkan en önemli sonuç başta devlet olmak üzere, hiçbir kuruluş ve kişinin bu tür bir doğal afete hazırlıklı olmamasıdır. Önceden bilinemiyor olması deprem konusunda hemen her koşulda tedbir almayı gerektirmektedir. Deprem, can ve mal kayıplarının yanında insanlarda duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak psikolojik sorunlara sebep olmaktadır. Deprem sonrası yaşanan travma sonrası stres bozukluğu kişilerin çalışma hayatındaki verimliliklerini de azaltmaktadır. Bu durum işletmelerin devamlılığını ve kârlılığını doğrudan doğruya etkilemektedir. Yukarıda sayılan sebeplerden ötürü işletmeler deprem konusunda çalışanlarına yönelik tedbir almak zorundadırlar. Deprem sonrası çalışanların verimliliğini arttırıcı tedbirlerin alınması, deprem eğitimi verilerek işe motive edilmeleri, aileleri ile beraber bir bütün kabul edilerek depreme hazırlık çalışmalarının yürütülmesi, modern yönetim tekniklerini uygulayan organizasyonların insan kaynaklan bölümlerinin en önemli görevlerinden biri haline gelmiştir. Bu çalışma, deprem sonrasında çalışanların, çalışma hayatlarında yaşadıkları sorunları ve alınabilecek tedbirleri ortaya koymak ve organizasyonların yapılarına uygun bir teşkilat kurarak deprem zararlarını en aza indirmelerini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Eğitimli, bilinçli ve tedbirli çalışanlara sahip işletmelerin depremden en az zararı görecekleri gerçeği unutulmamalıdır.
dc.format.extent XI, 76 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Doğal afet - Deprem
dc.subject Deprem - Ekonomik ve sosyal etkileri
dc.subject Deprem - Psikolojik etkileri
dc.subject Deprem - Verimlilik - Motivasyon
dc.title Depremin çalışma hayatına etkileri: İki firmada uygulama
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Güldür, İsmail Kadir
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record