Açık Akademik Arşiv Sistemi

Mevlana ve Sartre düşüncesinde "yokluk duygusu"

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Sait Başer
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:35Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:35Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Acar, Aziz . (2005). Mevlana ve Sartre düşüncesinde "yokluk duygusu". (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93682
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır
dc.description.abstract SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Mevlana ve Sartre Düşüncesinde Yokluk Duygusu Tezin Yazarı: Aziz ACARDanışman: Yrd. Doç. Dr. Sait BAŞER Kabul Tarihi: 31.05.2005Sayfa Sayısı: VI (önkısım) + 86(tez)+ 30 (ekler) Anabilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı: Felsefe Tarihi: Yokluk duygusu, Mevlana ve Sartre için kişinin kendisini inşa sürecinde psikolojik ve ahlaki yansımaları ile inşa sürecinin önemli bir parçasını teşkil eder. Bu çalışmanın araştırmanın temel problemi, Türk kültür geleneğinin ve bilgi birikiminin çok önemli bir parçası olan Mevlana'nın görüşlerini yokluk duygusunu merkeze alarak incelemek ve karşılaştırma imkânı bulabilmek için Fransız kültür ve bilgi birikiminin temsilcisi Sartre'm aynı çıkış noktasından hareketle fikirlerini ortaya koymak ve bu çerçevede Türk kültürü ile Batı kültürü arasındaki insan, bilgi ve hayatın anlamına dair ilk bakışta ortaya çıkan farklılık ve benzerlikleri ortaya koymaktır. Bu bağlamda çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür: a) Yokluk duygusundan ve onun ahlaki ve psikolojik yansımalarından Mevlana ve Sartre söz konusu olduğunda söz etmek mümkün müdür? b) Yokluk duygusu ahlaki ve psikolojik açıdan ele alındığında insanın kendini inşa sürecinde etkili midir? c ) Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası ve ilham kaynağı olan Mevlana tarafından yüz yıllar öncesinde ileri sürülmüş görüşler günümüzde de etkinliğini sürdürebilir ve bugünün kavramları ile yorumlanıp güncellenerek insanlar için daha işlevsel hale getirilebilir mi? Bu sorulara cevap aranırken literatür taraması yöntemi tercih edilmiştir. Bunun nedeni tercih edilen yöntemin sunduğu imkânların genişliğidir. Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda yokluk duygusu ve onun ahlaki ve psikolojik yansımalarının Mevlana ve Sartre düşüncesi üzerinde şekillendirici bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bunun yanında, yokluk duygusunun ahlaki ve psikolojik olarak ele alındığında insanın hem kendine dönük hem de topluma dönük inşa, kendini kurma faaliyetinde çok önemli bir rol oynadığı fikri açığa çıkmıştır. Yapılan çalışma ile Mevlana ve düşüncelerinin günümüz anlayışı ile yorumlandığında çok büyük imkanlara sahip olduğu gösterilmiş ve bu nedenle uygulanabilir bir model öne sürülmüştür. Anahtar Kelimeler: Yokluk duygusu, Varoluş, Model İnsan, Tanrı, Vahdet-i Vücut, Psikoloji, Ahlak.
dc.format.extent VI, 97 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Yokluk Duygusu
dc.subject Varoluş
dc.subject Model İnsan- Tanrı
dc.subject Vahdet-i Vücut
dc.title Mevlana ve Sartre düşüncesinde "yokluk duygusu"
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe Anabilim Dalı, Felsefe Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Acar, Aziz
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record