Abstract:
ÖZET ANAHTAR KELİMELER: Geyve, iklim, iklim Koşullan, Tarımsal Faaliyetler Araştırma alanımızı oluşturan Geyve; Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde Pamukova depresyonunda yer alır ve bu depresyonun doğu yarısını oluşturur. İdari olarak Sakarya iline bağlı bir ilçedir. Geyve; bölge üzerinde etkili olan genel atmosfer sirkülasyonu ve coğrafi faktörlere bağlı olarak oluşan iklim koşullarının etkisindedir. Akdeniz iklimi (yarı kurak iklim) etkileri görülse de coğrafi konumuna bağlı olarak Karadeniz iklimi (nemli iklim) etkileri de görülür. Bu nedenle yarı nemli bir geçiş iklimi karakterine sahiptir. Yarı nemli Marmara İklim Tipi olarak bilinen yöresel iklim tipi içerisindedir. Bu iklim koşullarına bağlı olarak yarı nemli - nemli orman ve psödomakilerden oluşan bir bitki örtüsü görülür ve Karadeniz Fitocoğrafya Bölgesi 'nde yer alır. Geyve'de hüküm süren iklim koşullan doğal bitki örtüsü üzerinde etkili olduğu gibi kültür bitkileri üzerinde de etkilidir. Nitekim yörede yetiştirilen tarım ürünleri bu durumu yansıtır. Bu duruma bağlı olarak yörede meyvecilik ve bağcılık ön plandadır. Ilıman iklim ve subtropikal iklim kuşağı meyvelerinin birçoğu yetiştirilir ki Geyve bazı Akdeniz ürünlerinin yetiştirilme sınırındadır. Örneğin Zeytinde olduğu gibi. Bu çalışmada öncelikle Geyve'nin iklim özellikleri belirlenmiş ve iklim koşullarıyla tarım ürünlerinin verimliliği ve üretim miktarları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu nedenle araştırma alanında yetiştirilen tarım ürünlerinin vejetasyon dönemlerinde (Meyveler: Çiçeklenme, Meyve Oluşum, Olgunlaşma; Sebzeler: Çimlenme, Gelişme; Tarla ürünleri: Ekim, Başaklanma, Hasat dönemleri) ihtiyaç duydukları özel iklim isteklerinin araştırma alanındaki iklim koşullan ile karşılaştırılması yapılmıştır. Analitik bir yaklaşımla yapılan bu çalışma sonucunda; Geyve'de görülen iklim koşullarının tarımsal faaliyetler için uygun özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir; ancak incelenen dönem içerisinde bazı yıllar görülen ekstrem iklim koşullan (kuraklık, aşırı yağış, don, kırağı, maksimum ve minimum sıcaklıklar vb.) üretim değerlerinde sapmalara neden olmuştur.