Abstract:
ÖZET Anahtar Kelimeler: Dış Kaynaklardan Yararlanma, Türk Silahlı Kuvvetleri, Hazır Yemek Hizmetleri. Günümüzdeki hızlı değişim ve artan küresel rekabet dış kaynaklardan yararlanmayı birçok organizasyon için kaçınılmaz bir yönetim uygulaması haline getirmiştir. Günümüzün işletmeleri, müşterilerin kabul edilebilir fiyat, hızlı teslim süresi ve yüksek nitelikli ürün veya hizmet beklentilerindeki sürekli artışla karşı karşıyadırlar. Bu nedenle işletmelerin hızla değişen küresel rekabet ortamında varlığını koruyabilmesi, hem alanlarında üstün özelliklere sahip olmalarına hem de çok hızlı hareket edebilen esnek yapılara sahip olmalarına bağlıdır. DKY işletmelerde temel yetkinliklerin artırılmasına imkan sağlarken bir yandan da esnek bir yapı oluşturulmasını kolaylaştırmaktadır. Bu çalışma kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri' nde hizmet destek fonksiyonlarından birisi olan "hazır yemek hizmetleri" nin dış kaynaklara aktarılması ile elde edilebilecek avantajların saptanması, elde edilecek verilerin değerlendirilmesi ile sistemin daha iyi uygulanmasına katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, dış kaynaklardan yararlanmanın teorik alt yapısı ayrıntılı olarak ortaya konmuş, ikinci bölümde ise, savunma sektöründeki DKY uygulamalarına yer verilerek Türk Silahlı Kuvvetlerindeki ikmal ve iaşe sistemi öncesi ve sonrası ile birlikte ele alınmıştır. Son bölümde araştırma bulgularına ve yapılan değerlendirmelere yer verilerek araştırma sonucunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde hazır yemek hizmetlerinin dış kaynaklara aktarılması ile personel tasarrufu, yemeklerin lezzeti, kalitesi, hizmetlerin daha iyi yapılması, askerlerin memnuniyeti gibi konularda önemli avantajlar elde edileceği, ve araştırma sürecinde elde edilecek verilerin değerlendirilmesi halinde sistemin uygulamasına katkıda bulunulabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.