Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bilgisayar destekli ortaöğretim öğrencilerine Almanca öğretimi uygulaması (Anadolu Kız Meslek Lisesi örneği)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Çetin Baytekin
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:15Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:15Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Balkanlı, Aynur. (2003). Bilgisayar destekli ortaöğretim öğrencilerine Almanca öğretimi uygulaması (Anadolu Kız Meslek Lisesi örneği). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93495
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Bilgisayar destekli eğitim en geniş anlamı ile geleneksel öğrenme sürecinin yamnda öğrencilere tamamlayıcı olarak laboratuar ortamında görsel ve ses efektleriyle desteklenmesiyle verilen bilgilerin pekiştirilme sürecidir. Öğretmen, bu öğrenme/öğretme metodunda bilgi aktarıcı değil; yönlendirici ve destekleyici niteliktedir. Burada öğrenme sürecini etkileyen birey; biliş düzeyi, zaman, ilgi ve yeteneklerine göre farklılık gösteren öğrencidir. Bilgisayar destekli öğretim de öğrencilerin bilgisayar ile birebir iletişim içinde bulunmasından dolayı sürekli etkin rol almasını sağlar. Öğrenci burada istediği konudan başlayabilmekte ve istediği hızda ilerleyebilmektedir. Çünkü bilgisayar destekli öğretim bireysel bir öğrenme metodudur. Bu metodda çeşitli öğretim yaklaşımları kullanılmaktadır. Bunları; bilgi aktarıcı, alıştırma ve tekrar, benzeşim uygulamaları, öğretici oyun yaklaşımları, problem çözme yaklaşımları olarak sıralayabiliriz. Bilgisayar destekli öğretimde görüntü, ses ve yazının aynı anda kullanılmasıyla öğrencinin dikkati belirli bir seviye tutulabilmektedir. Bunun yanında öğretmeni ders tekrarı, ödev kontrol ve düzeltme gibi zaman alan ancak olması gereken işlerden kurtarmakta ve öğretmene de kendisini geliştirmesi için zaman yaratabilmektedir. Bilgisayar destekli öğretimde kullanılan tekniklerin en başında grup etkinliği, öğretim tekniği turnuva tekniği, öğrenici takımlar, basan grup tekniği, ayrılıp birleşme tekniği ile öğrenme süreci içerisinde olan öğrencinin bilgiyi en etkili şekilde alması sağlanmaktadır. Araştırmalar sonucunda, bilgisayarda işbirliğine dayalı öğrenmeden birçok olumlu sonuç alınabileceği görülür. Grup çalışması, öğrencilerin birbirlerinden öğrenmesine, taklit etmesine ve gözlemlemesine olanak vermektedir. Almanca'daki bilgisayar destekli öğretimde, çeşitli ticari şirketler yazılım hazırlayıp geliştirmişlerdir. Almanca ve Türkçe gibi dil yapısı farklı olan bir dil öğrenilirken, öğrencinin bilgisayar ile birebir çalışması, öğrenmeden yeni bir konuya geçmesini engellemektedir. Oysaki geleneksel öğrenme metodunda öğrenci çeşitli nedenlerden dolayı motivasyonunu kaybetmekte, dikkat dağınıklığı yaşamaktadır. Yaşadığı bu olumsuz etmenler altında öğrencinin almancaya ilgisi azalmakta ve işlenen konuyu tam olarak kavrayamamaktadır. Geleneksel sımf düzeni içerisinde öğretmenin tek tek dönüt alması ve eksikleri belirlemesi mümkün değildir. Fakat bilgisayar destekli Almanca öğretiminde öğrenci kontrolünde geliştiğinden ve öğretmeninde rehberlik rolünü üstlenmesinden dolayı bu tip olumsuzluklarla karşılaşılmamaktadır.
dc.format.extent VI, 76 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Alman dili
dc.subject Grup çalışması
dc.subject Bilgisayar destekli öğretim
dc.title Bilgisayar destekli ortaöğretim öğrencilerine Almanca öğretimi uygulaması (Anadolu Kız Meslek Lisesi örneği)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Balkanlı, Aynur
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record