Açık Akademik Arşiv Sistemi

I. Dönem TBMM İzmit milletvekili Hamdi Namık (Gör) Bey (1920-1923)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Enis Şahin
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:13Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:13Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Kalyoncu, Hatice. (2003). I. Dönem TBMM İzmit milletvekili Hamdi Namık (Gör) Bey (1920-1923). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93466
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Hamdi Namık Bey, Kâtip muavini Körpaşazade ibrahim Hulusi Efendi ile Fatma Hatice Hanımın oğludur. 1880 yılında, Manasür'da doğmuştur. Mülkiyede aldığı idare eğitiminin ardından Osmanlı Devletinin değişik kasabalarında tahrirat müdürlüklerinde görev almış daha sonra kaymakamlık vazifesi kendisine verilmiştir. Ayancık kaymakamı olarak çalıştığı esnada milli mücadeleye kısmen dahil olmuş, daha sonra İstanbul Hükümeti Dahiliye Vekaletinin tahkikatı ile önce İstanbul'a geri çekilmiş daha sonra Geyve Kaymakamı olarak atanmış ve bu tarihten sonra milli mücadelenin yararcılarından biri olmuştur. Geyve kaymakamlığı esnasında buranın milis teşkilatlanması ile çevredeki isyanlara karşı harekâtlarda çalışmış, kasabasının sorumluluk dahiline gelen askerlere yardımcı olmuştur. O'nun göreve başlamasından kısa bir süre sonra Geyve yurdun en emin yerlerinden biri olmuştur. Meclisin açılmasından önce Ankara'ya giden, Mecüsi Mebusan milletvekillerine (Celalettin Arif, Rıza Nur gibi) ve milli mücadeleye katılmak için istanbul'dan kaçan değerli şahıslara ev sahipliği yapmış ve güvenle yol almalarım sağlamıştır. İzmit Livasından milletvekili olarak seçilmesi ile 23 Nisan 1920'de açılan Meclise katılmıştır. Hamdi Namık Bey'in üç yıl sürecek olan Milletvekilliği döneminde, mülki idare amirhğinin sağladığı bilgi ve deneyimlerden yararlanarak, Bayındırlık, İçişleri, Posta ve Telgraf ve Anayasa Komisyonlarında çalışmıştır. Bir süre cepheye er olarak gönüllü gitmiştir. İçişleri komisyon sözcülüğünde, Posta ve Telgraf komisyon başkanlıklarında bulunmuştur. Dönem içinde 19'u gizli oturumda olmak üzere kürsüde 196 konuşma yapmış, 19 soru, 1 gensoru ve 4 yasa teklifinde bulunmuştur. Hamdi Bey 1923 'de yapılan ikinci seçimlerde milletvekili seçilememiştir. Mustafa Kemal Paşa ile Celal (Bayar) Bey'in yaniımlan ile tekrar İskan Müdürlüklerinde, daha sonrasında mülkiye müfettişliği görevlerinde çalışmış ve 1927 senesinde emekli olmuştur. 1956 senesinde hatıralannı kaleme aldığı 84 sayfalık "İstiklâl Mucizesi" adlı bir kitabı mevcuttur. Evli ve üç çocuk babası olan Hamdi Namık (Gör) Bey, 1957 yılı kışında Ankara'da vefat etmiştir.
dc.format.extent VII, 185 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Hamdi Namık Gör Bey
dc.subject İzmit
dc.subject Milletvekili
dc.title I. Dönem TBMM İzmit milletvekili Hamdi Namık (Gör) Bey (1920-1923)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Kalyoncu, Hatice
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record