Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bosna-Hersek sorunu ve Dayton Anlaşması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Alaeddin Yalçınkaya
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:07Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:07Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Oran, Dilek Mürüvvet. (2002). Bosna-Hersek sorunu ve Dayton Anlaşması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93378
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract Bu çalışma Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan çatışmalardan biri olan Bosna-Hersek Sorunu' nu irdelemeyi amaçlamaktadır. Bosna-Hersek. eski Yugoslav Federasyonu' na bağlı altı cumhuriyetten biridir. 90'lann başında Yugoslav Federasyonu' nun dağılmaya başlamasıyla, Slovenya ve Hırvatistan bağımsızlıklarını ilan etmişler, bu iki cumhuriyete daha sonra Bosna-Hersek ve diğer cumhuriyetlerde katılmıştır. Bosna- Hersek' in bağımsızlığı ilan etmesiyle, 4 yıl boyu devam edecek olan savaş başlamış olur. Batılı devletler, özellikle AB ülkeleri, Bosna-Hersek sorununu yakından izlemişlerdir. Bosna-Hersek'te güven ve istikrarın sağlanması, Avrupa'nın da güven ve istikrarını direkt ilgilendirmektedir. ABD, Bosna-Hersek Sorunu'nu önce Avrupa'nın iç meselesi olarak değerlendirmiş, daha sonra savaşın bilançosunun büyümesiyle soruna el atmıştır. Bu nedenle, Bosna- Hersek Savaşı boyunca, AB'ne üye ülkeler ve ABD, bölgedeki savaşı çevrelemeye ve durdurmaya yönelik pek çok "Banş Planı" hazırlamışlardır. Dayton Banş Anlaşması da, Batılı devletlerin hazırlamış olduğu planlardan biridir. 1995 yılında taraflar arasında imzalanan Dayton Banş Anlaşması, hem uluslararası politika hem de diplomasi açısından pek çok özellik taşımaktadır. Dayton Anlaşması, Bosna-Hersek' i iki "Federatif Birime" ayırmaktadır. Pek çok zayıf yönü bulunan, Dayton Banş Anlaşması'nın yaşatılması ve bölge genelinde uygulanabilmesi için Batı büyük bir çaba harcamaktadır. Dayton Barış Anlaşması, bölgede ateşkesin sağlanması ve bansın tesisi için bir adım olmuştur. Anahtar Kelimeler: Bosna-Hersek Sorunu, Dayton Banş Anlaşması, AB'nin Balkan Politikası, ABD'nin Balkan Politikası, Türkiye'nin Balkan Politikası, Soğuk Savaş, Etnik Temizlik, Barış Planı, Federasyon, Federatif Birim, BM Güvenlik Konseyi.
dc.format.extent VII, 115 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Bosna-Hersek sorunu
dc.subject Dayton Antlaşması
dc.subject AB’ nin Balkan Politikası
dc.subject ABD’ nin Balkan Politikası
dc.title Bosna-Hersek sorunu ve Dayton Anlaşması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
dc.contributor.author Oran, Dilek Mürüvvet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record