dc.contributor.advisor |
Profesör Doktor Levent Öztürk |
|
dc.date.accessioned |
2021-04-01T13:24:16Z |
|
dc.date.available |
2021-04-01T13:24:16Z |
|
dc.date.issued |
2008 |
|
dc.identifier.citation |
Akgün, Sevim Demir. (2008). Hz. Peygamber döneminde yemek kültürü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya. |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/93357 |
|
dc.description |
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır. |
|
dc.description.abstract |
Bütün toplumlarda önemli bir yere sahip olan yemek kültürü, sosyal hayatıanlama noktasında büyük ehemmiyeti haizdir. İşte bu çerçevede çalışmamızHz. Peygamber dönemi yemek kültürünü konu edinmiş ve bu konuda ilgilidetayları sunmaya çalışmıştır.Çalışmada hadis kitaplarına, sözlüklere, sosyal içerikli tarih kitaplarınamüracaat edilmiştir.Çalışmamız İslam öncesi Arap toplumunda yemek kültürünü, yemekalışkanlıklarını, Hz. Peygamber döneminde hangi yemeklerin yendiğini veyemek isimlerini, içecekleri, bu yemek ve içeceklerin hangi kaplardatüketildiğini, konu edilen yemek ve mutfak malzemelerinin ticaretinin nasılyapıldığını, bu dönemde yemek kültürünü ve görgü kurallarını içermektedir.Çalışma neticesinde birçok yemek ismine ve içecek isimlerine yer verilmiş,meyve, sebze ve tatlılardan yenilenler tespit edilmiştir.Cahiliye döneminde yenilen yemeklerin genel olarak ele aldığımız dönemdede yenildiği, kapların kullanıldığı bazı yiyecek, içecek ve kaplara isesınırlandırmalar getirildiği görülmektedir. Yine cahiliye döneminde yapılanticari faaliyetlerin devam ettiği, oluşan yeme alışkanlıklarının bir kısmınındeğiştiği görülmüştür.Anahtar Kelimeler: yemek, yemek kültürü, kaplar, ticaret |
|
dc.description.abstract |
Cuisine which is a significant part of social life in many societies has animportant place in point of understanding social life. In this respect, the subjectof our study is cuisine in Prophet Mohammed era and it was aimed to presentdetails about this issue.In our study, it was referred to hadith books, dictionaries, and history bookswith social context.In our study, cuisine and eating habits before Islam in Arab society, whichfoods were consumed during Prophet Mohammed and the names of thesefoods, drinks, dishes in which these foods and drinks were consumed, howthe mentioned foods and kitchen staffs were traded, cuisine and the etiquettewere included.As a conclusion of our study, a lot of names of foods and drinks were includedand fruits, vegetables and desserts which were consumed were determined.It was concluded based on our study that same foods were consumed in thisconsidered period as in pre-islamic Arabian paganism era and same disheswere used but some restrictions were established in some foods, drinks anddishes. Also, it was concluded that trading activities during pre-islamic Arabianpaganism era continued in this period and some eating habits which wereestablished during pre-islamic Arabian paganism era were changed.Keywords: foods, cuisne, dishes, trade |
|
dc.format.extent |
IV, 98, 21 yaprak ; 30 cm. |
|
dc.language |
Türkçe |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.publisher |
Sakarya Üniversitesi |
|
dc.rights.uri |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
|
dc.rights.uri |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.subject |
Yemek |
|
dc.subject |
Yemek kültürü |
|
dc.subject |
Kaplar |
|
dc.subject |
Ticaret |
|
dc.title |
Hz. Peygamber döneminde yemek kültürü |
|
dc.type |
masterThesis |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı, İslam Tarihi |
|
dc.contributor.author |
Akgün, Sevim Demir |
|
dc.relation.publicationcategory |
TEZ |
|