Açık Akademik Arşiv Sistemi

Devlet teşvikleri ve yardımları standardına göre şirketlere sağlanan devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Selahattin Karabınar
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:23:18Z
dc.date.available 2021-04-01T13:23:18Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Paçacı, Seda. (2011). Devlet teşvikleri ve yardımları standardına göre şirketlere sağlanan devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93290
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Gelişen ekonomik faaliyetlerle sınırların kalkması ülkeleri yoğun bir rekabet ortamında bırakmıştır. Ülkemizde teşvik ve yardımlar her faaliyet alanına uygun şekilde, vergi muafiyet-istisnaları, düşük faizli kredi ya da hibe yardımları, ucuz girdi temini için kolaylıkların yanında enerji indirimleri, arsa tahsisi ve finansman kolaylıkları sağlayan bir takım yöntemler uygulanmaktadır.Bu çalışmada genel olarak; Türkiye' de uygulanan teşvik ve yardımlar kanunlar kapsamında incelenmiş ve ?TMS-20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması Standardı? na göre muhasebeleştirilmesi ele alınmıştır. Bu kapsamda, teşviklerin muhasebeleştirilmesinde ?gelir yaklaşımı? ve ?sermaye yaklaşımı? olmak üzere iki yaklaşım söz konusudur. Gelir yaklaşımına göre teşvikler bir veya birden fazla dönemde kar veya zararda muhasebeleştirilerek gelir tablosuna aktarılır. Sermaye yaklaşımına göre muhasebeleştirildiğinde ise, özsermayeyi arttırarak, bilançoya aktarılmaktadır.
dc.description.abstract With the development of economic activities, the removal of the borders has left the countries in an intense competitive environment. In our country, methods for the providing of tax exemptions, low interest loans or grant aids, energy discounts together with encouragements for the obtaining of cheap input, allocation of land and financial incentives are applied in accordance with all areas of activity.In this study, the incentives and aids which are carried out in Turkey, as well as their accounting, are examined within the scope of laws and according to the TMS 20 Accounting for Government Grants and Disclosure of Government Assistance standard. Within this scope, the accounting of the incentives is dealt with under the ?income approach? and the ?capital approach? headings. According to the income approach, the incentives are transferred to the income table in one or more than one period by accounting in profit or damage. When the accounting according to the capital approach is in question, the equity capital is redounded and is transferred to the balance sheet.
dc.format.extent XI, 145 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Devlet teşviği
dc.subject Devlet yardımı
dc.subject Türkiye muhasebe standartları
dc.title Devlet teşvikleri ve yardımları standardına göre şirketlere sağlanan devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Muhasebe ve Finansman
dc.contributor.author Paçacı, Seda
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/