Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kurumsal yönetim ilkelerine ve kurumsal yönetim endekslerine tabi olmanın işletmenin piyasa değerlerine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Erhan Birgili
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:22:46Z
dc.date.available 2021-04-01T13:22:46Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Bolat, Ufuk. (2011). Kurumsal yönetim ilkelerine ve kurumsal yönetim endekslerine tabi olmanın işletmenin piyasa değerlerine etkileri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93250
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kurumsal yönetim uygulamalarının ve kurumsal yönetim endeksine tabi olmanın, işletmelerin piyasa değeri üzerindeki etkisinin incelendiği bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Türkiye, son zamanlardaki küresel ekonomik gelişmelerle birlikte yabancı yatırımcıların ilgisini arttırmış ve ülkeye yabancı sermayenin girişini hızlandırmıştır. Bu gelişmeler göz önünde bulundurularak, bu tezin amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren kurumsal yönetim endeksine girebilmiş şirketlerin, piyasa değerinin nasıl etkilendiğin ölçülmesidir.Literatürde kurumsal yönetim ile şirketin piyasa performansı ilişkisinin ölçülmesi konusunda çeşitli tartışmalar olsa da, şirketin piyasa performansını etkileyen kurumsal yönetim uygulamalarının ülkelere göre değişiklik gösterdiği düşünülmektedir. Bu tartışmaları daha ileriye götürebilmek amacıyla hazırlanmış bu tezin uygulama bölümü, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kurumsal Yönetim Endeksine tabi olabilmiş şirketlerin piyasa değerini, İMKB endeksine göre ölçümlemektir. Bu ölçümlerden ortaya çıkan sonuçlarla bu uygulama, hem işletmelerin bireysel analizini kapsayıp hem de bu işletmelerin inceleme yapılan dönem itibariyle İMKB'nin piyasa değeri ve likidite oranına göre yer aldıkları büyük şirket grupları olan İMKB 30, İMKB 50 ve İMKB 100 endekslerine göre sınıflandırılmış, grupsal analizleri kapsamaktadır.Bu tezin sonucunda, İMKB Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan şirketlerin bireysel olarak piyasa değeri İMKB endeksine göre daha çok artmıştır sonucu tam olarak çıkmamaktadır. Uygulamadaki, piyasa değeri ve likidite oranına göre gruplandırmalarda da sadece İMKB 30 endeksindeki işletmelerin İMKB ortalamasına göre daha iyi getiri oranı sergiledikleri gözlemlenmiştir. Diğer gruplandırmaların daha iyi getiri oranı sergiledikleri söylenemese de, İMKB ortalamasından daha iyi performans sergileyen işletmeler de bulunmaktadır. Kurumsal yönetim alanında, Türkiye'de gereken olgunlaşma süresinin tamamlanmadığı düşünülürse, bu araştırmanın sonucunun böyle çıkması beklenebilir. İMKB 30 Endeksi dışındaki grupların tam olarak iyi performans sergileyememesinin nedeni de bu olgunlaşma sürecinin tamamlanmamış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
dc.description.abstract The study consists of three chapters, concerning corporate governance practices, corporate governance index dependency and the impact of enterprises on market value. With recent global economic developments, Turkey attracted the attention of foreign investors and has accelerated the entry of foreign capitals into the country. The purpose of this paper is to measure how the market value of some corporate governance indexed enterprises in Turkey is affected, taking into account the recent developments.Although there are several discussions in literature about measuring the relation between corporate governance and the market performance of the enterprise, corporate governance practices are thought to be variable from country to country. The application part of this thesis, which is about to further these discussions, comprises the measurements of the market value of the enterprises, dependent on Istanbul Stock Exchange (IMKB) Corporate Governance Index. In accordance with the results of these measurements, this application includes both individual analysis of the enterprises and the group analyses classified according to IMKB 30, IMKB 50 and IMKB 100 indexes; that is to say huge enterprise groups defined correspondingly to IMKB market value and liquidity rates of the period.This thesis did not exactly conclude that individual market values of the enterprises indexed in IMKB Corporate Governance increased more. In fact, it was only among the enterprises in IMKB 30 index that showed better profit rates, both in the groupings according to market value and liquidity rate. Although it cannot be inferred that other groupings showed better profit rates, there are some which performed better when compared to IMKB means. As the Corporate Governance is still an immature field in Turkey, this conclusion is natural. The reason why the groupings, other than IMKB 30 index, could not perform well is due to the immaturity of the field in the country.
dc.format.extent VIII, 120 yaprak : grafik ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kurumsal yönetim
dc.subject Piyasa değeri
dc.subject Türkiye
dc.title Kurumsal yönetim ilkelerine ve kurumsal yönetim endekslerine tabi olmanın işletmenin piyasa değerlerine etkileri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Muhasebe ve Finansman
dc.contributor.author Bolat, Ufuk
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/