Açık Akademik Arşiv Sistemi

Selçuklu ve beylikler döneminde Malatya

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa Demir
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:22:06Z
dc.date.available 2021-04-01T13:22:06Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Doğan, Mesut. (2011). Selçuklu ve beylikler döneminde Malatya. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93193
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anadolu'nun stratejik bir konumunda bulunan Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Geniş düzlüklere sahip olan Malatya, Anadolu, İran ve Ortadoğu ticareti için stratejik bir öneme sahipti. Bizans çağında da Anadolu için önemli sayılan Malatya, Türklerin fethetmek için büyük uğraş verdikleri yerlerin başında gelmektedir. Şehirde Selçuklu mimari izlerinin görülmesi Türk-İslam tarihi açısından şehrin önemini arttırmaktadır.Yapılan kazı ve araştırmalar sonucu yaşamsal boyutun M.Ö dayandığı anlaşılan şehirde Hıristiyan ve Müslüman eserlerinin varlığı şehrin önemini gösterir niteliktedir. Günümüze kadar varlığını sürdüren tarihi eserler, bu tarihi şehirde İran, Bizans, Roma, Arap, Ermeni ve Türk medeniyetlerinin yaşamına tanıklık eder.Çalışmada Malatya'nın ilk tarihinden kısaca bilgiler verilip Türk-İslam hâkimiyetine girişi siyasal olarak anlatılmıştır. Bu hâkimiyetle birlikte mimari eserlerin öncesi ve İslam dönemi aktarılarak Anadolu'nun yaşamsal boyutu aktarılmaya çalışılmıştır.Bu çalışmada Malatya'nın fethinin Türk-İslam tarihi açısından önemi, ortaçağdaki önemi ve mimari yapıların özellikleri ile birlikte o dönemdeki yaşam koşulları hakkında bilgiler sunulmaya çalışılmıştır.
dc.description.abstract Malatya, which has a strategic position in Anatolia, is located in the eastern Anatolia Region. Malatya with its wide territory, had a strategic importance in the trade in Anatolia, Iran and the Middle East. Malatya, considered as important for Anatolia in the Byzantine era as well, was one of the places that Turks was willing to conquer. Traces of Seljuk architecture in the city enhance the importance of the city regarding Turkish-Islamic history.Apparently the results of excavations and surveys point out that the life in the city goes beyond BC, and the presence of Christian and Muslim monuments in the city shows the importance of the city. Historical monuments in the city testify the existence of Iranian, Byzantium, Roman, Arab, Armenian and Turkish civilizations.In this study, firstly a short introduction about preliminary history of Malatya is introduced and then its conquest by Turkish-Islamic hegemony is explained. The life in Anatolia is represented with the help of depicting the architectural monuments remained of the time in both before and during the Islamic period.In this study, the importance of the conquest of Malatya for Turkish-Islamic history and Middle Ages is introduced. Furthermore information about the properties of the architectural structures and the life tradition of that period is given.
dc.format.extent VII, 189 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Selçuklu
dc.subject Malatya
dc.subject Siyasi
dc.subject Mimari
dc.title Selçuklu ve beylikler döneminde Malatya
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Ortaçağ Tarihi
dc.contributor.author Doğan, Mesut
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/