Açık Akademik Arşiv Sistemi

Vakıf kültürüne uygun sosyal politika stratejileri geliştirmede Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün rolü

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ali Seyyar
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:21:56Z
dc.date.available 2021-04-01T13:21:56Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Yadigar, Haşim. (2010). Vakıf kültürüne uygun sosyal politika stratejileri geliştirmede Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün rolü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93179
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Karşılıksız verme ve yardımlaşma temeline dayalı olan vakıf müessesesi her seviyeden insanı bir araya getirerek toplumda birlik ve beraberlik bilincini arttırmakta, insanları manevi hazlarla tatmin ederek daha mutlu kılmaktadır. Bu anlamda Vakıf müessesesi geçmişten günümüze varlığını sürdüren sosyal politika açısından en önemli kurumlardan biridir. Toplumsal düzen içerisinde pek çok alanda faaliyet gösteren bu köklü kurum, bugün geçmişteki görüntüsünden daha farklı bir duruş sergilemektedir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde sosyal politika uygulamalarının temelinde yer alan vakıf müessesesi, devletin sağlamakla yükümlü olduğu birçok hizmeti yerine getirmekte idi. O dönemde kurulmuş olan vakıfların bugün emanetçisi konumunda olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Cumhuriyetin ilanından sonra kurulmuş ve halen faaliyet göstermekte olan bir kurumdur.Günümüzde gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü gerekse diğer Vakıf Kuruluşları daha sınırlı bir alanda faaliyet göstermektedir. Bu çalışma ile özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek yeni stratejik açılımlarla vakıf müessesesinin kaybettiği öneminin tekrar kazandırılması hedeflenmektedir. Bu anlamda yeni bir takım stratejik açılımlar üretilerek ne yapılabileceği ortaya konmaya çalışılmıştır.Tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde vakıf kültürü ve müessesesinin manası ve geçmişten günümüze vakıf müessesi, ikinci bölümde ise vakıfların sosyal politika vakıf ilişkisi vakıfların işlevleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Üçüncü Bölümde Vakıflar Genel Müdürlüğünün işlevleri, faaliyetlerine yer verilerek zayıf ve üstün yanları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise sosyal politika açısından Türkiye'nin sorunları ve bu sorunların çözümü noktasında vakıflarda uygulanacak yeni stratejik açılımlar ele alınmıştır.Bu araştırmada Vakıflar Genel Müdürlüğünün günümüzdeki sınırlı çalışma alanını genişletmek, vakıf bilincini hak ettiği yere ulaştırmak açısından özellikle işsizlik, yoksulluk, toplumda kadına ve engellilere yönelik yeni stratejik açılımlar geliştirilerek bunların uygulama yolları ortaya konmuştur.
dc.description.abstract Charitable foundation which is based on gratuitous service and assistance increases awarenness of unity and solidarity by bringing people together from all levels of society , it satisfied people with the spiritual pleasure and that makes them more happy. In this sense, charitable foundation is one of the most important institution in terms of social policy with existence from the past to the present. This well-established institution operates in many areas within the social system and today its stance different from the past. Charitable foundation was the basis of social policy during the period of Seljug and Otoman Empire, it fulfilled many services which were obligated to provide by the state. Today, General Directorate of Foundations is heir of the foundations which was established at that time. It has established after the proclamation of Republic and stil operates as an institution.Nowadays, both General Directorate of Foundation and other foundation institutions operate in a limited area. The purpose of this study is to regain the diminishing importance of charitable foundation especially with new strategic visions of General Directorate of Foundation. In this sense, some new strategic visions have produced to state what can be done.The thesis consists of four parts. In the first part, the meaning of foundation culture and institution and foundation instution form past to present is examined. In the second part, social policy, relations and functions of the foundations are examined in detail. In the third part strength and weak aspects of General Directorate of Foundations are determined by giving examples about its functions. In the fourth part, in the aspects of Turkey? s problems and social policy new strategic initiatives are discussed which can be implemented in the foundations, to solve the problems.In this research, to expand the present study area of the General Directorate of Foundation, to bring into prominence to awareness of foundation and by developing new strategic visions and their administration routes has stated, especially for unemployment, powerty, woman and people with disabilities in society.
dc.format.extent X, 686 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Vakıf
dc.subject Vakıf Müessesi
dc.subject Vakıflar Genel Müdürlüğünün
dc.subject Sosyal Politika
dc.title Vakıf kültürüne uygun sosyal politika stratejileri geliştirmede Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün rolü
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
dc.contributor.author Yadigar, Haşim
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/