Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yerel yönetimlerde toplam kalite yönetimi (Pendik Belediye örneği)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Yılmaz Özkan
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:21:52Z
dc.date.available 2021-04-01T13:21:52Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Coşğun, Melek. (2010). Yerel yönetimlerde toplam kalite yönetimi (Pendik Belediye örneği) . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93174
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Küreselleşen dünyada sosyo-ekonomik ve siyasal değişimler yaşanmakta ve bu değişim devlet- toplum ilişkilerine yön vermektedir. Yurttaşların kamu hizmetlerinden beklentileri artmakta ve kamu yönetiminin daha verimli ve etkin hizmet vermesi için nedenler ortaya çıkmaktadır. Daha etkin ve verimli yönetim modelleri arayışları geçmişten günümüze kadar süren bir olgudur. Özel sektörde uygulanan TKY'nin Kamu sektörüne uygulanabilirliği halen tartışılan bir konudur. Bu tezin amacı, yerel yönetimlerde uygulanmaya çalışılan TKY yaklaşımını incelemektir.Araştırmanın temel problemi, Toplam Kalite yönetiminin yerel yönetimlerde özellikle belediyelerde nasıl uygulandığı üzerine kurgulanmıştır. Bu çerçevede yerel yönetimlerde toplam kalite yönetimi ilkeleri uygulamaları araştırılarak değerlendirilmiştir.Birinci bölümde sürekli bir gelişim aracı olarak kullanılan toplam kalite yönetiminin kavramsal çerçevesi oluşturulmuş, ikinci bölümde kamu yönetiminde uygulanması, aşamaları ve karşılaşılan sorunlar üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde yerel yönetimlerden bahsedilerek belediyelerin toplam kaliteye geçiş safhası ve gereken şartlardan bahsedilmiş, son bölümde ise toplam kalite yönetimi uygulayan belediyelerden bahsedilerek toplam kalite yönetimi ilkelerini ne derece uyguladıkları saptanmaya çalışılmıştır.Yapılan araştırma sonucunda yerel yönetimlerde toplam kalite yönetimi ilkelerinin uygulanması olması gereken düzeyde değildir. Yönetimin beş yılda bir seçildiği, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı toplam kalite yönetimini uygulamak oldukça zor bir iştir.
dc.description.abstract In the globalised world, many social and political changes have been happening and all of them shape the state-society relationship in different ways. The expectation of citizens regarding `Public Services? is increasing and many reasons come up for a better and more efficient public service. The pursuit of more effective and productive management styles is a continuing case from past to present. `The area of feasibility of the `Total Quality Management?(TQM) into public sector (as in the private sector )is still an argument.The basic question of the research is how the ? Total Quality Management? is applied in local managements- especially municipalities. In this frame, the principles of ? Total Quality Management? is evaluated after research.The content of chapters are:First Chapter: Conceptual frame of ?Total Quality Management?,Second Chapter: Application, Phases and Problems of ?Total Quality Management?,Third Chapter: The `Process of Transition? and ` Conditions of Transition? in municipalities,Fourth Chapter: The extent of `Application of Total Quality Management? in municipalities.In conclusion, the application are in the idel level because of political and economical reasons.
dc.format.extent VII, 106 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Toplam Kalite Yönetimi
dc.subject Kamu Yönetimi
dc.subject Yerel Yönetim
dc.subject Belediye
dc.title Yerel yönetimlerde toplam kalite yönetimi (Pendik Belediye örneği)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Coşğun, Melek
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/