Açık Akademik Arşiv Sistemi

4857 sayılı iş kanuna göre iş yeri devrinde işçinin korunması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Osman Sarı
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:21:51Z
dc.date.available 2021-04-01T13:21:51Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Akçay, Evren. (2010). 4857 sayılı iş kanuna göre iş yeri devrinde işçinin korunması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93171
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 4857 sayılı İş Kanununa Göre İşyeri devrinde işçinin korunması? konusu, ekonomik krizin etkilerinin artarak hissedilmeye başlandığı günümüzde işyeri devirleri ve iş sözleşmesi devirlerinden etkilenen işçilerin haklarının açıklanması ve bu hakların korunmasını anlatmak üzere yapılmış bir çalışmadır.Bu çalışma; özellikle ekonomik koşulların etkisiyle çok sık görülen işyeri devirlerinde ve iş sözleşmesi devirlerinde mağdur konuma düşen çalışanların haklarının korunması yönündeki mevzuat, Yargıtay içtihatları ve Avrupa konseyi direktifleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. İş Kanunun da sadece bir madde ile düzenlenen işyeri devri, kapsam bakımından çok geniş uygulama alanı olan bir konudur. İş sözleşmesi devri ise açıkça İş kanununda yer almamış daha çok Borçlar Kanunu hükümlerine göre yorumlanan bir konudur. Birkaç maddeyle sınırlı olan bu iki konu kanun maddelerinin yanı sıra Yargıtay kararlarıyla açıklanmakta ve uygulanmaktadır. Yargıtay'ın bu konularla ilgili kararları da geniş kapsamlı ve açıklayıcı olduğu için bu çalışmada Yargıtay kararlarına geniş bir şekilde yer verilecektir.4857 sayılı İş Kanununda; işyeri veya bir bölümünün devri halinde, devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken haklardan dolayı önceki ve sonraki işverenin sorumluluğu ve devirde iş sözleşmelerinin fesih yönünden ne yolda etkileneceği düzenlenmiştir.4857 sayılı İş Kanunu yürürlüğe girmeden önce işyerinin devri halinde, iş kanununda uygulanacak yasal bir düzenleme mevcut olmadığı için var olan boşluk, borçlar kanunu maddelerine göre ve yargı kararları ile doldurulmuştur. Yeni iş kanunu ile, AB mevzuatı ve toplu iş sözleşmesi sisteminin ilkeleri göz önüne alınarak, işyerinin devri ve sonuçları (özellikle çalışanlar açısından) yasal statüye kavuşturulmuştur.İşyeri devrinde işçinin korunması çalışması; sadece işçilerin iş güvencesi dışında kalmaması veya ücret alacağının korunması bakımından değil, toplu iş hukuku yönünden ve diğer haklar yönünden inceleme yapılan bir çalışmadır.İş hukukunun en önemli ilkelerinden biri işçinin korunması ve işçi lehine yorum ilkesidir. Bu çalışmada bu yüzden işçinin korunması açısından özellikle bu iki ilke gözetilerek hazırlanmıştır.
dc.description.abstract 4857 during the reign of business establishments by law on the protection of workers ''about the economic crisis affected by the increase in beginning to be felt on the day in our business cycle and business contract era affected workers' rights protection to tell made is a work.This study in particular economic conditions with the effects of many common business cycles and business contract era of victims per employee rights protecting their legislation, Supreme Court and the European Council directives, consideration was prepared. It is just a matter of law with the organized work in the business cycle, a very wide range of applications in terms of coverage is an issue. Transfer of employment contracts in the employment law clearly does not take place in accordance with the provisions of the law more debt is an issue. Limited to a few articles about these two items as well as the law of Supreme Court decisions are explained and implemented. Supreme Court decisions on these issues is comprehensive and descriptive to the Supreme Court decisions, this study will be presented in this extensive.4857 No business law, business, and a section of the transfer in, transfer from the first-born and cycle on to be paid right because before and after the employer's responsibility to transfer the employment contracts terminated in terms of what the road will be affected are prepared.No. 4857 labor law in force before entering the era of workplace, employment law regulations to be enforced in the absence of a legal space for the existing debt in accordance with law and judicial decisions are filled with substance. With the new labor law, European Union legislation and collective bargaining system taking into consideration the principles of the permanent establishment and transfer of results (especially in terms of employees) has been attained legal status.Establishment period and the contract of employment in the period of the employee's protection work, only the workers' job security than avoiding or fees, the credit protection terms, not the collective labor law aspects and other rights in terms of examination for is a work.One of the most important principles of business law and the protection of workers is the principle of interpretation in favor of workers. In this study, therefore, particularly in terms of employee protection is designed by considering these two principles.
dc.format.extent X, 104 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İşyeri Devri
dc.subject İş Sözleşmesi Devri
dc.subject İşçi Haklarının Korunması
dc.subject İş Hukuku
dc.title 4857 sayılı iş kanuna göre iş yeri devrinde işçinin korunması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
dc.contributor.author Akçay, Evren
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/