Açık Akademik Arşiv Sistemi

14-15 yüzyıl divanlarında mutfak kültürü

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Hüseyin Yorulmaz
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:21:25Z
dc.date.available 2021-04-01T13:21:25Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Cengiz, Olcay. (2010). 14-15 yüzyıl divanlarında mutfak kültürü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93130
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Klâsik Türk Şiiri mazmun, imaj ve sembollerin ortaya koyduğu sıklıkla kullanıldığı; çok zengin kaynaklardan beslenen bir şiirdir. Tezimiz, 14 ve 15. yüzyıllara ait olan Kadı Burhaneddin Dîvânı, Ahmedî Dîvânı, Nesîmî'nin Türkçe Dîvânı, Cem Sultan'ın Türkçe Dîvânı, Ahmed-i Dâ`î Dîvânı, Mihrî Hatun Dîvânı, Mesîhî Dîvânı, Necâtî Beg Dîvânı, Ahmed Paşa Dîvânı ve Şeyhî Dîvanı'nındaki mutfak kültürü unsurlarının tespiti ve kullanım özelliklerini incelemeye yöneliktir. Bu çalışmada, çeşitli kaynaklara dayalı olarak mutfak kültürü unsurları verilmiştir. Daha sonra örnek beyitler aracılığıyla zikredilen unsurların hangi özellikleriyle nasıl ele alındığını, şiire kazandırdığı mana ve ifade zenginlikleri ile şairlere sunduğu anlatım imkânları tespit edilmeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.
dc.description.abstract Mazmun (a specific word which has special meaning) motifs, images and symbols have been frequently used in Classical Turkish Poetry and it has been fed up with very rich sources. The aim of this study is to determine the features and to examine the usage properties of cooking culture of Dîvân of Kadı Burhaneddin, Dîvân of Ahmedî, Turkish Dîvânı of Nesîmî, Turkish Dîvân of Cem Sultan, Dîvân of Ahmed-i Dâ`î, Dîvân of Mihrî Hatun, Dîvân of Mesîhî, Dîvân of Necâtî Beg, Dîvân of Ahmed Paşa and Dîvan of Şeyhî. In this study, cooking cultures are introduced by various sources. After that with the help of some examples, we will determine the items which are used in the mentioned ones with which features they are showing and how they are used, also we will try to show how these plants give the variety of the meaning and the expression and possibility of the way of speaking to these mentioned items.
dc.format.extent XIII, 286 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 14-15. Yüzyıl
dc.subject Mutfak Kültürü
dc.subject Mutfak
dc.subject Mutfak eşyaları
dc.title 14-15 yüzyıl divanlarında mutfak kültürü
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
dc.contributor.author Cengiz, Olcay
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/