Açık Akademik Arşiv Sistemi

Personel güçlendirmenin tükenmişlik sendromu üzerine etkileri: seyahat acentalarında bir araştırma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Orhan Batman
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:20:54Z
dc.date.available 2021-04-01T13:20:54Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Aslan, Zeynep. (2010). Personel güçlendirmenin tükenmişlik sendromu üzerine etkileri: seyahat acentalarında bir araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93078
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Gelişen ve değişen yönetim anlayışı, teknolojik gelişmeler ve müşteri beklentilerindeki değişim gibi birçok gelişmenin doğal bir sonucu olarak endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçiş söz konusudur. Bu değişimle örgütler için işgörenlerin önemi gün geçtikçe artmış, çalışanların başarısı organizasyonların başarısı haline gelmiştir. Bu sebeple yüksek performanslı ve güçlü organizasyonların ancak girişimci, yetenekli, performansı yüksek ve yeni gelişmelere en kısa sürede uyum sağlayabilen güçlü işgörenlerle olabileceği ortaya çıkmıştır.Günümüzde iş yaşamı oldukça rekabet gerektiren ve zorlayan bir yapıya sahip olması nedeniyle, işgörenlerden hızlı, tercih edilen ve ucuza malolabilen çözümler ortaya koymaları beklenmektedir. Baskının giderek arttığı böyle bir ortam içinde stres çok sık yaşanan bir olgudur. Stresle başa çıkamayan işgörenlerde de tükenmişlik görülmektedir. Bu bağlamda çalışmanın problem konusu da işgörenlerde personel güçlendirmenin tükenmişlik sendromuna olan etkileri üzerine kurgulanmış ve seyahat acentalarında çalışan personel ile de saha araştırması yapılmıştır Böylece seyahat acentalarında personel güçlendirmenin tükenmişlik sendromunu nasıl etkilediğini ortaya çıkartmak çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Ayrıca seyahat acentalarında çalışan personelin güçlendirme alt boyutları ve tükenmişlik alt boyutlarının belirlenmesi de çalışmanın diğer amaçları arasındadır.Araştırmada saha araştırması yapılmış ve veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Örneklemi oluşturan seyahat acentası çalışanlarından elde edilen 303 anket SPSS programı ile t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmada seyahat acentası personelinin güçlendirme profili özgüven, motivasyon-cesaretlendirme, sınırlılık ve yetki olmak üzere dört boyutta incelenmiş ve bu boyutlar üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Tükenmişlik profili ise duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı olmak üzere üç boyutta incelenmiş ve seyahat acentası çalışanlarını orta düzeyde tükenmişlik yaşadıkları bulgusuna ulaşılmıştır.Araştırma sonucunda,personel güçlendirme boyutları ile tükenmişlik boyutları arasında anlamlı ve ters yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiş, çalışanlarda güçlendirme puanları arttıkça tükenmişlik puanlarında belirli düzeyde azalma görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle tükenmişlik alt boyutlarından düşük kişisel başarı hissinin önlenmesinde personel güçlendirme uygulamalarının etkisinin yüksek seviyede olacağı sonucuna ulaşılmıştır.Bu sonuçlar doğrultusunda, çalışanın eğitimine daha fazla önem vererek onların kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmelerine fırsat tanınmalıdır böylece, müşterilere karşı serinkanlı yaklaşabilecekler ve onları daha rahat anlayabileceklerdir.böyle bir ortamda stresten uzak olan çalışanda iş yeri kaynaklı tükenmişlik duygusu en az seviye olacaktır.
dc.description.abstract Evolving and changing management style, technological developments and changes in customer expectations, as many as a natural consequence of development the industry is subject to the transition to information society. With this change organizations have growing importance for the employees, employees of the organization's success has become a success. For this reason, high-performance organizations, entrepreneurs and strong, capable, high performance and can adapt quickly to new developments may have emerged as powerful employees.Nowadays business is very competitive which requires having a structure and compelling because employees faster, and cheaper, preferred solutions are expected to reveal. Increasing the pressure within such an environment where stress is a fact too often experienced. Employees who suffer from with stress and burnout is seen. In this context, the problem subject of this study, determining the effect of employee empowerment on burnout syndrome and a field study with travel agencies staff. In addition to define the travel agencies employee?s burnout and employee empowerment sub-dimensions which is the other aim of study.Study has been conducted and data has collected with survey. 303 data were collected from travel agencises employees which are constitute of sample. This data was analized with SPSS and ANOVA, T-Test, correlation and regression analysis were calculated for analisis.In this study research to empowerment the profile of travel agency staff in the four dimensions examined and analysis carried out on these dimensions. In the same time the profile is examined in three dimensions of burnout and travel agent staff has middle level of burnout is the finding of study.As a result, employee empowerment dimensions and burnout dimensions have correlate between eachother and the opposite direction has been detected. When employee empowerment score has increased, burnout score has decreased.. Sense of low personal accomplishment subscales of burnout, especially in the prevention of the effect of empowerment practices will result in high levels have been reached.In line with these results, giving more importance to employee training them to express themselves the best possible opportunity to be recognized, so that customers will be able to close against the dispassionate and able to understand them more comfortable. In such an environment as stress-free feeling of exhaustion from the work of businesses will be minimal.
dc.format.extent IX, 145 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İşletme Yönetimi
dc.subject Turizm
dc.subject Personel Güçlendirme
dc.subject Tükenmişlik Sendromu
dc.title Personel güçlendirmenin tükenmişlik sendromu üzerine etkileri: seyahat acentalarında bir araştırma
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Aslan, Zeynep
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/