Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türk halk müziğinde koro uygulamalarının incelenemesi (TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığının örneği)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Murat Karabulut
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:20:26Z
dc.date.available 2021-04-01T13:20:26Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Güney, Emre. (2010). Türk halk müziğinde koro uygulamalarının incelenemesi (TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığının örneği). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93027
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 20. yüzyılın başlarında kitle iletişim araçları, yeni teknolojik icatlar olarak insan hayatındaki yerlerini almaya başlamıştır. Özellikle ses kayıt teknikleri ve radyo, kültürel paylaşımın hızlanmasında etkin rol oynamıştır. Türk Halk Müziği, icra ve tavır özellikleri bakımından mahalli üslubun oldukça gelişmiş olduğu ve yörelere göre farklılıklar gösteren bir müzik türüdür. Kitle iletişim araçlarının gelişimi ile sadece bir yöreye has icra teknikleri ile seslendirilen halk ezgilerinin farklı yörelerde de kolayca tanınma imkânı doğmuştur.Türkülerin derlenerek, radyo aracılığı ile yurt sathında duyurulma düşüncesi, Türkiye Radyoları bünyesinde Türk Halk Müziği topluluklarının oluşumunu beraberinde getirmiştir. Önceleri topluluk icrası olarak başlayan çalışmalar, daha sonra resmi kurumlar aracılığı ile meydan gelecek olan, Türk Halk Müziği Korolarının oluşumuna model teşkil etmiştir. Türk Halk Müziğinde Koro Uygulamalarının İncelenmesi (TRT İle Kültür Ve Turizm Bakanlığı Örneği)başlıklı bu tezimizde, mahalli icrada yer alan çalıp söyleme tekniklerinden yola çıkılarak, TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alan koroların müzikal yapılanmaları incelenmeye çalışılmıştır.Gelenekte kullanılan icra modelleri, cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Halk Müziği'nin yeni bir anlayışla yapılandırılması için önerilen çalışmalar ile Türkiye Radyoları'nın kurulduğu yıllarda yapılan halk müziği yayınları, tezimizin birinci bölümünde ele alınmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde geleneksel icradan yola çıkılarak oluşturulan, Türk Halk Müziği koro ve topluluklarının müzikal icra şekilleri tarihsel bir sıralama izlenerek açıklanmıştır. Tezimizin üçüncü bölümü Türk Halk Müziği'nin korla yapılanmasının 21. yüz yıldaki durumu ele alınmıştır. Yine üçüncü bölüme eklenen Türk Halk Müziği' emeği geçen seçkin sanatçı ve koro şefleri ile yapılan röportajlarda, Türk Halk Müziği Koroları'nın yapılanmalarında yaşanan problemlere değinilmiş, çözüm önerileri sunulmuştur.Bu çalışmanın hazırlanmasında kapsamlı bir literatür çalışması yapılmış konu ile ilgili uzmanların görüşlerine başvurulmuştur. Türk Halk Müziğinde Koro Uygulamalarının İncelenmesi (TRT İle Kültür Ve Turizm Bakanlığı Örneği) adlı bu tez ilgili kurumlarda sürdürülen müzikal çalışmaların daha iyi bir noktaya taşınması adına kılavuz olabilecek bir ön çalışma niteliğindedir.
dc.description.abstract At the beginning of the 20th century, media has become important in human life via the new technologic inventions. Especially, record techniques and radio has an important role in acceleration of cultural communication. Turkish Folk Music is a music genre that has an improved native speech in terms of tone and performing. Via the invention of media, folk melody, that is special for only one region, able to be known in different regions too.The idea of compiling and announcing folk music around the country through radio poses the formation of Turkish Folk Music under the organization of Turkish Radios. Firstly, performances start with communities then, they become as a model for creation of Turkish Folk Music Chorus. In the thesis which is named as Application of Chorus Technics in Turkish Folk Music (example of TRT and Ministry of Culture and Turism )? , by considering performing and singing techniques in local performance, the music structures in TRT and Ministry of Culture Turkish Folk Music Chorus are tried to be studied.In the first part of the thesis, traditional performing models and suggested studies about restructuring Turkish Folk Music with a new understanding, and publish of folk music at the beginning of establish of TRT are investigated. In the second part, via the traditional performance techniques; musical performing structures of Turkish Folk Music choruses and groups are studied in terms of alphabetical order. In the third part of the thesis, the position of chorus structure of Turkish Folk Music at 21st century is studied .Also, in the third part, the problems in restructuring Turkish Folk Music Choruses are included with the eligible artist?s and chorister?s interview, and solutions are suggested.In the preparation of this investigation comprehensive literature study is made and opinion of necessary experts are consulted. This thesis is an preliminary work in order to go further musical investigations in concerned institutions.
dc.format.extent V, 139 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Türk Halk Müziği
dc.subject Mahalli İcra
dc.subject Koro
dc.subject Çalgı Toplulukları
dc.title Türk halk müziğinde koro uygulamalarının incelenemesi (TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığının örneği)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Folklor ve Müzikoloji Anabilim Dalı, Folklor ve Müzikoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Güney, Emre
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/