Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yerel yönetimlerde çalışma ilişkileri : Sakarya Büyükşehir Belediyesi örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Cihangir Akın
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:20:14Z
dc.date.available 2021-04-01T13:20:14Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Abdullah, Ali. (2010). Yerel yönetimlerde çalışma ilişkileri : Sakarya Büyükşehir Belediyesi örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92999
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışma, Sakarya Büyükşehir Belediyesi örneğinden yola çıkarak Yerel Yönetimlerde çalışma ilişkilerini incelemektedir. Öncelikle Türkiye'de yerel yönetimlerde çalışma ilişkileri incelenecek, bireysel ve toplu iş hukukunun gelişme seyrine değinilecek, yerel yönetimlerde genel işler iş kolundaki gelişmeler anlatılacaktır. Genel işler iş kolunda çalışanların hukuki statüsü ve norm kadro hakkında bilgi verilecek, Yerel Yönetimlerde Çalışma İlişkileri eleştirel bakış açısından değerlendirmeye tabi tutulacak, kadrolu işçi, geçici işçi, müteahhit işçisi farkı, ücret farkları, sendikasızlaştırma, özelleştirme/ taşeronlaşma değerlendirilecektir.Sakarya Büyükşehir Belediyesi Örneği; insan kaynakları, işçi istihdamının yapısı, sendikal örgütlenme ve yetkili sendika açılarından incelenecek ve bağlı birimlerinde Genel İşler İş Kolundaki gelişmeler değerlendirilecektir.Sakarya Büyükşehir Belediyesinde tarafımızca yapılan anket uygulamasının konusu, amacı, önemi açıklanacak, örneklem seçimi ve veri toplama yöntemi izah edilecek ve araştırmadan elde edilen veriler değerlendirilerek hipotez ortaya konulacaktır.Tüm bu bilgi ve değerlendirmeler ışığında, kapalı toplum olmaktan kurtulmak ve dünyaya açılmak isteyen ülkemizin önünde AB ve küreselleşme zorunlu bir seçenek olarak gözükmektedir. Son dönemlerde yerel yönetimler alanında olumlu gelişmeler gözlenmektedir. Elbette ki bu gelişmelerin bir faturası vardır. Ne yazık ki bu fatura toplumun tüm kesimlerine dengeli bir şekilde yansıtılmamakta, her zaman olduğu gibi çalışanlara yıkılmaktadır. Bu da çalışanların haklı olarak şikâyetlerine ve mutsuzluklarına sebep olmaktadır. Devlete/Topluma düşen görev ise AB ve küreselleşme sonucu çıkan faturanın tüm kesimlere adil bir şekilde paylaştırılması için gerekli önlemlerin alınmasıdır.
dc.description.abstract This thesis studies working relations at local municipalities that takes as an example of Sakarya Metropolitan Municipality. First, it is reviewed the working relations at municipalities in Turkey, mentioned the development progress of individual and assembled labour law, explained improvements at work branch of general labour at local municipalities. Then, the legal status and norm staff of employees at work branch of general labour are explained, later, work relations at local municipalities is evaluated from the point of view of criticism and it will be evaluated the ordinary, union, subcontraction, privatization and salary differences among norm laborer, temporary laborer and subcontractor laborer.At the second part, the example of Sakarya Metropolitan Municipality is analyzed according to human resources, the structure of labour employment, free labour and authorized union and the improvements in work branch of general labour at Sakarya Metropolitan Municipality and its affiliated units.Finally, the survey conducted at Sakarya Metropolitan Municipality will be explained as the subjects, goals, importance. It is illustrated the sampling of the survey and the method of collecting data, then the hypothesis will be introduced by assessing the data collecting from survey.Under the consideration of all information and evaluations, EU and globalization are seem a mandatory options to our country that want to unfold to the world and to burst a close community. Lately, some positive improvements about local administrations are seen even not level of that in libertarian and developed countries. Assuredly, there is a cost of these improvements. Unfortunately, the cost is paid as usually by only employers; however the cost is shares all around the segments of the society, equally. This yields unhappiness and complaints of the workers with good reasons. The duty of state and society is to take precaution for a fair cost sharing to all segments of the community.
dc.format.extent XI, 126 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Yerel Yönetimler
dc.subject Çalışma İlişkileri
dc.subject Özeleştirme
dc.subject Taşeronlaşma
dc.title Yerel yönetimlerde çalışma ilişkileri : Sakarya Büyükşehir Belediyesi örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
dc.contributor.author Abdullah, Ali
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/