Açık Akademik Arşiv Sistemi

Aile şirketlerinde kurumsallaşma sürecinde insan kaynakları Kırcılar ve İskender karşılaştırması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Fatma Fidan
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:19:58Z
dc.date.available 2021-04-01T13:19:58Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Sarı, Elif. (2010). Aile şirketlerinde kurumsallaşma sürecinde insan kaynakları Kırcılar ve İskender karşılaştırması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92958
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Aile şirketleri ekonomi içerisinde önemli unsurlar olarak yer almakla birlikte kendine özgü yapılarından dolayı da bir takım sorunlar yaşamaktadırlar. Bu sorunlar da aile şirketlerinin sürekliliğini engellemektedir. Aile şirketlerinin sürekliliklerini devam ettirebilecek en önemli unsurlar kurumsallaşma ve insan kaynakları yönetimi ile ilgili süreçlerdir.Aile şirketlerinde kurumsallaşma süreci varlıklarını devam ettirebilmeleri açısından gereklidir. Genellikle aile şirketlerinde kurumsallaşma yetersiz kalmakta ve insan kaynağı etkin olarak kullanılamamaktadır. Buna paralel olarak da insan kaynakları yönetim süreçleri aile şirketlerinde hala yabancı kavramlar olarak düşünülmektedir. Aile şirketlerinde kurumsallaşmanın olmazsa olmaz olan ilkesi insan kaynakları yönetiminin sistematik hale getirilmesidir.Kurumsallaşma sürecinde olan aile şirketleri için insan kaynakları yönetimi politikalarının oluşturulması ve sistemlerinin kurulması şarttır. Bu araştırma, aile şirketi statüsünde, kurumsallaşmamış ve kurumsallaşma sürecinde olan şirketlerin insan kaynakları yönetimi uygulamalarının farklılığının saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir.Bu araştırma örnek olay niteliğinde olup, Kırcılar ve İskender şirketlerinin yetkilileriyle yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak elde edilmiştir.Araştırmaya katılan Kırcılar şirketinin insan kaynakları departmanının bulunmadığı, bu departmana ait faaliyetlerin yönetim kurulu üyelerince gerçekleştirildiği, İskender şirketinin bünyesinde böyle bir departman olduğu ve bu departmanın işleyişinin belirli sistemlere bağlı olduğu bulgularına varılmıştır.
dc.description.abstract Family firms are important factors in country economies but due to their unique structures, they are experiencing some problems. These problems are hampering the continuity of the family firms. The institutionalization and the human resource management processes are the most important elements to keep continuity of the family firms.The process of institutionalization is necessary for the family firms to continue their existence. Mostly in the family firms, institutionalization is inadequate and the human resources cannot be used efficiently. In parallel with this, the human resources management processes are still considered to be foreign concepts. An essential principle to institutionalize the family firms is to systematize the human resource management.To create human resource management policies and to establish the systems are musts for the family firms in the process of institutionalization. This research has been conducted to determine differences between the family firms which are uninstitutionalized or in the process of institutionalization of the corporate human resource management practices.This research is considered to be the case and has been obtained from the company authorities of Kırcılar and İskender with using semi-structured interview technique.The findings from the companies that participated in the research are that Kırcılar company does not have human resources department in place and the own actions are being carried out by the members of administrative board; İskender company has such a department within and the department's operations are connected to the certain systems.
dc.format.extent IX, 157 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Aile şirketi
dc.subject Kurumsallaşma
dc.subject İnsan Kaynakları Yönetimi
dc.title Aile şirketlerinde kurumsallaşma sürecinde insan kaynakları Kırcılar ve İskender karşılaştırması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Sarı, Elif
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/