Açık Akademik Arşiv Sistemi

Açık ve paket çaylarda bulunan ağır metallerin ICP-OES ile analizleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Esra Altıntığ
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:19:52Z
dc.date.available 2021-04-01T13:19:52Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Bedir, Nihal. (2010). Açık ve paket çaylarda bulunan ağır metallerin ICP-OES ile analizleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92941
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bitki, meyve ve siyah çay türündeki çaylar Türkiye'de ve diğer dünya ülkelerinde oldukça fazla miktarda tüketilmektedir. Çaylar çok eski çağlardan beri baş, vücut ağrı ve sızıları, sindirim sistemi sağlığı ve depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Çaylar birçok yararlı özelliğinin yanı sıra yapılarında ağır metalleri de barındırmaktadır. Çevre kirliliği arttıkça çaylardaki ağır metal kirliliği de artmaktadır. Bu çalışmada Al, Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, ve Pb metallerinin aktarlardan alınan açık ve paket çaylardan deme geçen derişimleri ICP-OES cihazı ile incelenmiştir.Sonuçlar incelendiğinde tüm çay örneklerinde deme geçen metallerin insan vücuduna alınması gereken miktarların üzerinde olduğu görülmüştür. Bu metal miktarlarının paket çaylarda çok fazla olduğu, açık çaylarda ise paket çaylara göre nispeten daha az olduğu görülmüştür.Ayrıca açık ve poşet çaylardaki metal miktarları 2, 5, 10 dakikalık sürelerle deme geçen süreleri karşılaştırılmıştır. Çaylar, demlenme sürelerine göre içerdiği ağır metal miktarları karşılaştırıldığında, demleme süresi arttığında çaya geçen metal miktarının arttığı gözlemlenmiştir.
dc.description.abstract Herbal Tea and Black Tea is being used pretty much in Turkey and the other world countries. Teas are being used in treatment of headache and somatalgia, digestive system and depression since time immemorial. Besides having a lot of beneficial speciality teas carry heavy metals in their structure. Heavy metal pollution in teas increase with environmental pollution. In this study, concentrations of Al, Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb metals in open teas and tea bag which were bought from herbalist, have been researched with ICP-OES enstrument.According to the results, in all tea samples, metals that pass to blood are over than the neccessary amounts for human body. It has been seen that theese metals are too much in tea bags, and less than tea bags in open teas.Also, passing time to blood of metals in open tea and tea bags are compared at 2, 5 and 10 minutes. When the teas were compared in accordance with passing time to blood, ıt has been seen that amount of metal has been increased when the passing time to blood has been increased.Keywords: Heavy Metals, Herbal Tea, Black Tea, Aluminnium, Cadmium, Chromium, Copper, Ferric, Nickel, Plumb
dc.format.extent X, 55 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Ağır Metaller
dc.subject Bitki ve Meyve Çayları
dc.subject Siyah Çay, Alüminyum
dc.subject Kadmiyum
dc.title Açık ve paket çaylarda bulunan ağır metallerin ICP-OES ile analizleri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Anabilim Dalı, Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Bedir, Nihal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/