dc.contributor.advisor |
Yardımcı Doçent Doktor Esra Altıntığ |
|
dc.date.accessioned |
2021-04-01T13:19:52Z |
|
dc.date.available |
2021-04-01T13:19:52Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier.citation |
Bedir, Nihal. (2010). Açık ve paket çaylarda bulunan ağır metallerin ICP-OES ile analizleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya. |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/92941 |
|
dc.description |
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır. |
|
dc.description.abstract |
Bitki, meyve ve siyah çay türündeki çaylar Türkiye'de ve diğer dünya ülkelerinde oldukça fazla miktarda tüketilmektedir. Çaylar çok eski çağlardan beri baş, vücut ağrı ve sızıları, sindirim sistemi sağlığı ve depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Çaylar birçok yararlı özelliğinin yanı sıra yapılarında ağır metalleri de barındırmaktadır. Çevre kirliliği arttıkça çaylardaki ağır metal kirliliği de artmaktadır. Bu çalışmada Al, Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, ve Pb metallerinin aktarlardan alınan açık ve paket çaylardan deme geçen derişimleri ICP-OES cihazı ile incelenmiştir.Sonuçlar incelendiğinde tüm çay örneklerinde deme geçen metallerin insan vücuduna alınması gereken miktarların üzerinde olduğu görülmüştür. Bu metal miktarlarının paket çaylarda çok fazla olduğu, açık çaylarda ise paket çaylara göre nispeten daha az olduğu görülmüştür.Ayrıca açık ve poşet çaylardaki metal miktarları 2, 5, 10 dakikalık sürelerle deme geçen süreleri karşılaştırılmıştır. Çaylar, demlenme sürelerine göre içerdiği ağır metal miktarları karşılaştırıldığında, demleme süresi arttığında çaya geçen metal miktarının arttığı gözlemlenmiştir. |
|
dc.description.abstract |
Herbal Tea and Black Tea is being used pretty much in Turkey and the other world countries. Teas are being used in treatment of headache and somatalgia, digestive system and depression since time immemorial. Besides having a lot of beneficial speciality teas carry heavy metals in their structure. Heavy metal pollution in teas increase with environmental pollution. In this study, concentrations of Al, Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb metals in open teas and tea bag which were bought from herbalist, have been researched with ICP-OES enstrument.According to the results, in all tea samples, metals that pass to blood are over than the neccessary amounts for human body. It has been seen that theese metals are too much in tea bags, and less than tea bags in open teas.Also, passing time to blood of metals in open tea and tea bags are compared at 2, 5 and 10 minutes. When the teas were compared in accordance with passing time to blood, ıt has been seen that amount of metal has been increased when the passing time to blood has been increased.Keywords: Heavy Metals, Herbal Tea, Black Tea, Aluminnium, Cadmium, Chromium, Copper, Ferric, Nickel, Plumb |
|
dc.format.extent |
X, 55 yaprak ; 30 cm. |
|
dc.language |
Türkçe |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.publisher |
Sakarya Üniversitesi |
|
dc.rights.uri |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
|
dc.rights.uri |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.subject |
Ağır Metaller |
|
dc.subject |
Bitki ve Meyve Çayları |
|
dc.subject |
Siyah Çay, Alüminyum |
|
dc.subject |
Kadmiyum |
|
dc.title |
Açık ve paket çaylarda bulunan ağır metallerin ICP-OES ile analizleri |
|
dc.type |
masterThesis |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Anabilim Dalı, Kimya Bilim Dalı |
|
dc.contributor.author |
Bedir, Nihal |
|
dc.relation.publicationcategory |
TEZ |
|