Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hıristiyanlıkta heretik bir grup olarak doketizm ve İsa anlayışı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Süleyman Akkuşi
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:19:30Z
dc.date.available 2021-04-01T13:19:30Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Temiz, Bilal. (2010). Hıristiyanlıkta heretik bir grup olarak doketizm ve İsa anlayışı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92876
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bugünkü Hıristiyanlık, oluşumu ve inanç sistemleri itibarıyla asıl yapısını erken dönem dediğimiz ilk dört asırda tamamlamıştır. Bu dönemlerde koyu bir teolojik ihtilaflar ve mücadeleler vuku bulmuştur. Bu mücadeleler sonucu Hıristiyan geleneğinin dışında tutulmuş gruplar ortaya çıkmıştır. İşte bu gruplardan bir tanesi Gnostisizmle içli dışlı olan Doketizmdir. Doketizm farklı İsa anlayışlarıyla Hıristiyanlığın en radikal tutumlarından biri olarak değerlendirilmiştir. İlk Hıristiyanlar arsındaki bu radikal tutum kilise babaları tarafından sapkınların en kötü terimi haline getirilmiş ve bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Hatta bazıları onları `insan suretindeki canavarlar' olarak tasvir etmiştir. Böyle bir hücuma maruz kalan bu akımın fikriyatı muğlak kalmıştır. İşte onların fikirlerini sunmak, Hıristiyanlık inancındaki yerini belirlemek buna bağlı olarak sapkınlığın altında yatan sebepleri ortaya koymak bu tezin amacını teşkil eder. Bu bağlamda onların Hz. İsa anlayışları ve tarihsel süreçteki farklı isimler altında eğilimlerinin ortaya konması bu çalışmanın kapsamını belirler. Bu kapsam belirlenirken tarihsel süreç ve kavramlar sistematik bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır.Neticede ortaya çıkan tabloya baktığımızda Doketizm teolojik ihtilaflardan ortaya çıkmış bir tutumdur, eğilimdir. Bu tutum Hıristiyanlık tarihi boyunca farklı maskeler altında zuhur etmiştir. Her defasında ortaya çıkan bu gruplar kilise tarafından altta yatan sebebin aynı olmasından dolayı ana bünyenin dışında tutulmuş ve sapkınlıkla itham edilmişlerdir. Bu durumda Hıristiyanlık tarihi boyunca yüzlerce grup ve mezhebin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
dc.description.abstract Today Christianity, especially as the formation, and belief systems as of early in the main building was completed in the first four centuries. In this period, theological disputes, and a dark struggle has come to pass. As a result of this struggle, many groups were kept out of the Christian tradition, have emerged. Here is one of these groups Docetism, is the most familiar to Gnostism. Because of the different understanding of Jesus, Docetism was evaluated as one of the most radical attitude of Christianity. Among the First Christians,this radical stance of the term was converted into the worst of heretics and they were being tried to eliminate by the church fathers. In fact they were depicted as "by people in the monsters" by some. This trend which has been exposed to such an attack and its ideas has remained ambigous. Here's to present their ideas, to determine its place in the Christian faith such as the underlying causes of heresy to demonstrate the purpose of this thesis represents. In this context, their understanding of Jesus and the historical trends in the process under different names put forward to determine the scope of this work. This historical process of determining the scope and concepts have been trying to be addressed in a systematic manner.As a result, when we look at the resulting table appeared, Doketizm of theological dispute is an attitude, is a trend.This behavior throughout the history of Christianity has occurrenced under different masks.Each time the underlying reason for these groups because the same have been marginalized and accused of heresy.In this case, hundreds of groups and denominations of Christianity throughout history has led to the emergence.
dc.format.extent V, 68 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Doketizm
dc.subject Sapkınlık
dc.subject Erken dönem hıristiyanlık
dc.subject Kilise babaları
dc.title Hıristiyanlıkta heretik bir grup olarak doketizm ve İsa anlayışı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Dinler Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Temiz, Bilal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/