Açık Akademik Arşiv Sistemi

Cumhuriyetten günümeze Kütahya çini sanatı, bazı atölyeler ile ustaların çini ve seramik sanatına katkıları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Hülya Doğru
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:19:29Z
dc.date.available 2021-04-01T13:19:29Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Kaçmaz, Harun. (2008). Cumhuriyetten günümeze Kütahya çini sanatı, bazı atölyeler ile ustaların çini ve seramik sanatına katkıları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92873
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 14. yy. sonlarından günümüze Türk sanatına eşsiz eserler ve örnekler vererek gelişimini sürdüren Kütahya çiniciliğinin, günümüzde geldiği durum, üretimler ve bu üretimlerde emeği geçen atölye ve ustaların katkıları, bu alanda gelinen son noktanın güncel tutulması ve belgelenmesi önemlidir.Bu amaçla hazırlanan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; Kütahya İli tarihçesi, coğrafi yapısı ve Kütahya çini sanatının tarihsel gelişimi resimlerle desteklenerek verilmiştir. Kütahya çiniciliğinde kullanılan teknikler, hammaddeler, motif, desen ve kompozisyonlar resimli anlatım yoluyla ikinci bölümü oluşturmuştur.Üçüncü bölüm; 14 yy. temel alınarak, çini sanatına katkıda bulunan atölye ve sanata emeği geçmiş çini ve seramik ustalarından, atölye ve usta üretimlerinin sanata olan katkıları olumlu ve olumsuz yönleriyle kronolojik bir şekilde verilmiştir. Bu çalışmayla ilgili sonuç ve öneriler kısmında ise araştırmalarda varılan görüşler yer almaktadır.
dc.description.abstract It is so crucial for Kütahya tile-making, which has given unique examples of Turkish art pieces since the end of 14th century, so as to keep its contemporary condition updated and documented as well as its production process and the contributions of the ateliers and the experts and/or artists to those processes.To this aim, this study consists of three chapters. In the first chapter, history of the city of Kütahya, its geographical structure and the historical development of Kütahya tile-making is narrated along with the illustrational samples.The second includes the tile-making techniques peculiar to the city, raw materials, motifs, designs and compositions. By considering the 14th century, the third chapter chronologically discusses the contributions and the costs of the ateliers and the experts and/or artists. Finally, the conclusion part comprises remarks and suggestions regarding the arguments obtained during the research.
dc.format.extent X, 119 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kütahya çini ve seramik sanatı
dc.subject Atölye
dc.subject Çini ustası
dc.subject Türk çini sanatı
dc.title Cumhuriyetten günümeze Kütahya çini sanatı, bazı atölyeler ile ustaların çini ve seramik sanatına katkıları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Geleneksel Türk El Sanatları Anabilim Dalı, Eski Çini Onarımları Bilim Dalı
dc.contributor.author Kaçmaz, Harun
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/