Açık Akademik Arşiv Sistemi

Servet-i fünün ve ikinci yeni şiirinin karşılaştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Hasan Akay
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:55:04Z
dc.date.available 2021-04-01T12:55:04Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Kılıçlı, Emre. (2007). Servet-i fünün ve ikinci yeni şiirinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92614
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siiri radikal tavırlarından Türk siirinde önemli bir yere sahiptir.Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni sairlerinin yazıları bu radikal değisimi birinci ağızdan anlatanbirer kıymetli belgedir. Yer yer yazılarındaki düsüncelerine paralellik gösteren siirleri de bunaönemli bir kanıttır.Çalısmamız, Tanzimat edebiyatından, ?kinci Yeni siirine kadar ?Modern Türk Siiri?ninmacerasını arastırmıstır. Bu macerada Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siirinin birbirineyakınlastığı ve birbirinden uzaklastığı noktalar tespit edilmistir.Çalısma esnasında Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siirinin yapılan arastırmalara rağmen bir kezdaha ana hatlarıyla özellikleri saptanmıstır.Çalısmamız, üç ana bölümden olusmaktadır.?Giris? bölümünde ?siir? kavramına iliskin açıklamalar yapılmıstır.Birinci ana bölüm, ?Gelenek? baslığını tasımaktadır. Bu bölümde Tanzimat'tan bu yana yerlive yabancı bazı sanatçı ve arastırmacıların gelenek anlayısı incelenerek `gelenek'in tanımıyapılmıstır.?kinci ana bölüm, ?Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni siirinin Özellikleri? baslığını tasımaktadır.Bu bölümde her iki siirin de ana özellikleri tespit edilmistir.Üçüncü ana bölüm, ?Servet-i Fünûn ve ?kinci Yeni Siirinin Karsılastırılması? baslığınıtasımaktadır. Bu bölümde her iki siirin; tesekkül ortamı, aldığı elestiriler, dili kullanım sekli,kadın ve erotizm ile bağlantısı, kullandıkları nazım biçimleri, imge kullanımı, musiki ilebağlantısı, resimden faydalanması alt baslıklar halinde incelenmistir. Her iki siirin benzer vefarklı yönleri ortaya konulmustur.?Sonuç? bölümünde ?gelenek?e iliskin değerlendirmeler yapılmıs ve arastırmanın sonuçlarınayer verilmistir..Anahtar Kelimeler: Servet-i Fünûn, ?kinci Yeni, Gelenek, Karsılastırma.
dc.description.abstract Servet-i Fünûn and Second New poem has an important place on Turkish Poem due to theirradical attitudes. Writings of Servet-i Fünûn and Second New poets are one each valuabledocuments that tell this radical change at the first-attempt. Their poems which are in parallel inpatches with opinions at writings are important arguments for this.Our study searched the ?The Adventure of Modern Turkish Poem? from Tanzimat Literature toSecond New Poem. At this adventure the points which are Servet-i Fünûn and Second New Poemclose up and diverge, are ascertained.During the study, properties of Servet-i Fünûn and Second New poem have been confirmedsubstantially once again despite searches which had been madeOur study consists of three main parts.In ?introduction? part, comments which are related to ?poem? concept were made.First main part has a title called ?Tradition?. In this part, the definition of ?tradition? was made byanalyzing the tradition concept of some domestic and foreign artists and researchers fromTanzimat.Second main part has a title called ?Servet-i Fünûn and characteristics of Second New Poet?. Inthis part, main properties of each two poems were ascertained.Third main part has a title called ?Comparison of Servet-i Fünûn and Second New Poem?. In thispart forming medium, critiques received, language usage form, connection with woman anderotism, verse type used, image usage, connection with music, take advantage of picture which arerelated to each two poems were analyzed in the case of subheadings. Similar and different pointsof each two poems were introduced.In the ?conclusion? part, evaluations which are related to ?tradition? were made and results of thesearch were given.Key Words: Servet-i Fünûn, Second New, Tradition, Comparison.
dc.format.extent V, 186 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Serveti Fünun
dc.subject İkinci yeni
dc.subject Gelenek
dc.subject Karşılaştırma
dc.title Servet-i fünün ve ikinci yeni şiirinin karşılaştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
dc.contributor.author Kılıçlı, Emre
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/