Açık Akademik Arşiv Sistemi

14. yüzyıl anadolu türkçesinde ikileme -sayıca eş heceli kelimelerde-

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Zikri Turan
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:54:36Z
dc.date.available 2021-04-01T12:54:36Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Yılmaz, Yasemin . (2007). 14. yüzyıl anadolu türkçesinde ikileme -sayıca eş heceli kelimelerde- . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92561
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Türk dilinde ikilemeler konusu, bir çok dilbilimci tarafından ele alınmıstır. Ancak bukonuyu ele alan dilbilimcilerimizin görüslerinde farklılıklar oldukça fazladır. Gerekikilemelerin isimlendirilmeleri gerek de sınıflandırılmaları hususunda farklı görüslermevcuttur. Prof. Dr. Osman Nedim Tuna'ya gelene kadar ikilemeler konusunda söylenenlerbirbirinin tekrarı olmaktan ileriye gidememistir. Daha sonraki zamanlarda bu çalısmanınyolunda bir takım çalısmalar olmasına rağmen aynı derinliğe erisememistir. Bu çalısmada,ikilemelerdeki kelimelerin fonetik yapı özelliklerine göre sıralandıklarını tespit eden vedeğismez ünsüz dizisini bize sunan Tuna'nın önderliğinde, 14.yüzyıl Türkçesindekiikilemeler tespit edildi.Bu amaçla hazırlanan çalısma ?es hece sayısına sahip ikilemeler? baslığı altında iki anabölümden olusmaktadır. ?Kelime Tekrarı ?le Olusan ?kilemeler? ve ?Farklı KelimelerleOlusan ?kilemeler? bölümlerinin her ikisinde de ikilemeler, bağlaçlı ve bağlaçsızkullanımlarına göre tasnif edilmistir. Aynı zamanda ikilemelerin bağlaçlı ve bağlaçsızsekillerinin altında alıntı ya da Türk Dili asıllı kelimelerden meydana geldikleribelirtilmistir.Bağlaçların ikileme yapısının fonetiğini etkileyip etkilemediği hususunda tespitleryapılmıstır.Bu çalısmadaki amaç,14. yüzyıl Türkçesi misal gösterilerek, bu yapıların altında yatanfonetik hazinenin geçmiste de mevcut olduğunu gözler önüne sermektir.
dc.description.abstract The situation of hendiadyoin have been teken up from several language scientist but thesescientist have different opinions about its style. Besides there are lots of different point ofviews neither entitling nor classiying of hendiadyoin. The comments about hendiadyoin hadnever slipped out from similarity until it came to Prof.Dr.Osman Nedim Tuna. After thattime the situation has been studied by different people but nobody have reached deepmeaning like Prof.Dr.Osman Nedim Tuna.?n this thesis, I?m trying to make firm the hendiadyoin in 14.century, on the ushering ofProf.Dr. Osman Nedim Tuna who was made firm that the words in hendiadyoin is rankingby their sound features.This thesis has two main parts under heading hendiadyoins whichhave same syllable numbers. First part; hendiadyoin is formed with repeating words, secondone; hendiadyoin is formed with different words. Both of them are classified by using withconjuction anda with non conjuction. Neverthless, reportedly two styles of hendiadyoinoccur from original Turkish language words and quoted and also stabilizations are made. ?fconjuctions effect the sound structure of hendiadyoin favorurable or not.The aim of this thesis is showing the excellence of treasure of sound under hendiadyoin?sstructure in the past like today.
dc.format.extent IX, 400 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 14. yüzyıl türkçesi
dc.subject Eş hece sayısına sahip ikilemeler
dc.subject Tabi ünsüz dizisi
dc.title 14. yüzyıl anadolu türkçesinde ikileme -sayıca eş heceli kelimelerde-
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
dc.contributor.author Yılmaz, Yasemin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/