Çalısma alanımız tarıma elverisli iklimi, verimli ve genis arazileri ile bir tarım yöresiolan Sakarya ilidir. Bu çalısma Sakarya'nın tarım potansiyelini, sorunlarını ve çözümönerilerini ortaya koymak amacı ile seçilmistir.Sakarya ilinin tarımsal üretim potansiyeli oldukça yüksektir. Sakarya'da nüfusunyaklasık yarısının istihdam ve gelir kaynağını tarım sektörü olusturmaktadır. Sakaryaili iklim ve toprak özellikleri itibariyle tarımsal üretime uygun olmanın yanında,coğrafi konumu ve ulasım imkânları ile de üretilen ürünlerin pazarlanmasınaelverislidir.Sakarya ilinde tarım yapılan topraklar ilin yaklasık %51'ini kaplamaktadır. Bu alanın116.182 hektar üzerinde tarla bitkileri yetistiriciliği yapılmaktadır. Geriye kalan10.898 hektar alanda sebzecilik, 5.675 hektar alanda meyvecilik, 68.660 hektar alandafındık yetistiriciliği, 3.617 hektarlık alanda bağcılık, 8.750 hektar alanda kavakçılık,195 hektar alanda ise zeytincilik yapılmaktadır. ?lin güneyinde yer alan ilçelerdesebzecilik ve meyvecilik, orta kesimde basta mısır olmak üzere tarla ziraatı vesebzecilik, kuzeye gidildikçe fındık tarımı, ayrıca il genelinde hayvancılık yaygınolarak yapılmaktadır. Bu nedenle il tarımına hizmet amacıyla hayvan ıslahı, bakım,besleme ve yetistirme sartlarının iyilestirilmesi, yem bitkileri üretiminin artırılması,mera ıslahı, arıcılık, sebzecilik, seracılık, meyvecilik ve süs bitkileri yetistiriciliğiningelistirilmesi gerekmektedir.
Our study is about Sakarya province, which is an agricultural area with its vast andproductive fields and climate which is available to agriculture. This study shows theagriculture potential of Sakarya, its problems and solution suggestions.Sakarya has got a quite high agriculture potential. it is understood that; it is theagriculture that provides income and employment to the nearly half of Sakarya?swhole population. Sakarya province is available to agriculture with its soil and climateproperties and suitable for marketing of products with its geographic position andtransportation opportunities.The agricultural areas cover roughly a 245,356 hectare area in Sakarya, which is the51 % of the whole province. Field plants are grown on the 116,182 hectares of thisarea and the rest of the distribution is as follows ; 10,898 hectares for vegetables,5,675 for fruits, 68,660 hectares for nuts, 3, 617 hectares for vineyards, 8,750 forpoplars and 195 hectares for olives. In the south districts of the region fruits andvegetables are grown. In the central parts of the region; field plants, mainly corn, andvegetables are grown and in the northern regions of the province nuts are grown.Moreover breeding animals is a very common throughout the whole province. So toserve Sakarya?s agriculture; Correction on breeding animals, improving the upkeeping and breeding conditions, increasing the amount of fodder plants, correction ofpastures and improving beekeeping, vegetable growing, hothouse plants growing, anddecoration plants is necessary.