Açık Akademik Arşiv Sistemi

Üniversite adayı ergenlerin stresle başa çıkma ve sınav kaygılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Murat İskender
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:54:23Z
dc.date.available 2021-04-01T12:54:23Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Çankıroğlu, Sevil Beyza . (2007). Üniversite adayı ergenlerin stresle başa çıkma ve sınav kaygılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92533
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Stresle basa çıkma ve sınav kaygısı üniversite sınavına hazırlanan adayların sınavahazırlanma sürecinde öğrenciler için önemli rol oynayan iki temel kavramdır. Stresle basaçıkma adayların yasadıkları stres veren problem durumları ile nasıl bas ettikleri, sınavkaygısı da yasadıkları kaygı düzeyini ve bunun nedenlerini ifade etmektedir.Sınavahazırlık sürecinde adayların stres ve kaygıyla basarılı bir sekilde mücadele etmeleri veüniversite sınavında gösterecekleri basarıyla da yakından alakalıdır.Bu arastırmanın genel amacı üniversite adayı ergenlerin demografik özellikleri açısındanstresle basa çıkma tutumları ve sınav kaygıları arasındaki farklılıkların incelenmesidir.Arastırmanın ikinci bir amacı,üniversite adayı ergenlerin stresle basa çıkma tutumları vesınav kaygıları arasındaki iliskilerin incelenmesidir.Son olarak üniversite adayı ergenleringenel olarak stresle basa çıkma tutumları ve sınav kaygılarının nasıl olduğu ve debunların cinsiyetlere göre farklılıklarına bakılmıstır.Arastırmanın örneklemi ?stanbul da çesitli dershanelerde üniversite sınavına hazırlanan319'u kız, 152'si erkek olmak üzere toplam 471 dershane öğrencisiolusturmaktadır.Arastırmada veri toplama araçları olarak Stresle Basa Çıkma TutumlarıEnvanteri (Özbay 1993), Sınav Kaygısı Ölçeği (Batlas 1990) ve kisisel bilgi formukullanılmıstır.Adayların demografik özellikleri,stresle basa çıkma tutumları ve sınavkaygıları frekans dağılımıyla; demografik özellikler açısından stresle basa çıkmatutumları ve sınav kaygıları arasındaki farklılıklar tek yönlü varyans analizi ile; adaylarınstresle basa çıkma tutumları, sınav kaygıları ve demografik özellikleri arasında iliskilerkorelasyonla;stresle basa çıkma tutumları ve sınav kaygıları açısından cinsiyete görefarklılıklara da t-testi ile bakılmıstır.Arastırmada elde edilen bulguların tümünün hipotezlerde bulunan varsayımlarıdesteklediği görülmüstür. Hipotezlerde beklendiği gibi üniversite adaylarının demografiközellikleri açısından stresle basa çıkma tutumları ve sınav kaygıları arasında anlamlıfarklılıklar olduğu görülmüstür.Adayların sınav kaygıları arttıkça stresle basa çıkmatutumlarını daha çok benimsediklerine iliskin aynı yönde bulgular tespit edilmistir.Yinebayan adayların sınav kaygısı ve stresle basa çıkma tutumlarını erkek adaylardan dahaçok benimsedikleri sonucu elde edilmistir.Bulgular hipotezler ısığında tartısılmıstır.
dc.description.abstract Coping with stress and test anxiety are two main concepts that play an important role inthe preparation process for The University Entrance Examination. Coping with stressstates how those adolescent candidates deal with problems and test anxiety stands for thelevel and causes of anxiety they experience. In the preparation process for the exam, thecandidates? struggle with their stress and anxiety has a close relationship with theirsuccess at the exam.The research has been done on 471 students- 319 female and 152 male adolescents- fromvarious preparation courses in Istanbul. The data were collected by using The Inventoryof Coping with Stress Attitudes (Özbay 1993), Test Anxiety Scale (Batlas 1990?) andpersonal information forms. The demographic variables, the attitudes of coping withstress and test anxiety are analyzed through frequency distribution. The differencesbetween the attitudes of coping with stress and test anxiety in terms of demographicfactors are analyzed through one way variance analysis. The relationship between theattitudes of coping with stres, test anxiety The demographic variables is analyzed byusing correlation. Finally, t-test is used for analyzing the differences between the attitudesof coping with stress and test anxiety in relation to the candidates? gender.It has been observed that all of the collected data support the presumptions stated in thehypothesis. As expected, meaningful differences are found in terms of coping with stressand test anxiety of the university candidates in relation to their demographiccharacteristics. It has also been observed that female candidates are more successful inadopting the attitude of coping with stress and test anxiety when compared to malecandidates. The data is discussed in terms of the hypothesis.
dc.format.extent VIII, 185 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Stresle başa çıkma tutumları
dc.subject Sınav kaygısı
dc.subject Üniversite adayı ergenler
dc.title Üniversite adayı ergenlerin stresle başa çıkma ve sınav kaygılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
dc.contributor.author Çankıroğlu, Sevil Beyza
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/