Açık Akademik Arşiv Sistemi

Teknoloji politikalarının ekonomik büyümedeki önemi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Çalışır
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:54:09Z
dc.date.available 2021-04-01T12:54:09Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Civan, Musa. (2007). Teknoloji politikalarının ekonomik büyümedeki önemi . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92498
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada teknoloji yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Teknoloji yatırımları olarak konsolide bütçe içinde eğitim harcamalarının payı, yükseköğretim okullaşma oranı, verilen patent sayıları kullanılmış, bağımlı değişken olarak da Türkiye’nin 1983-2003 yılları arası büyüme rakamları kullanılmıştır. Önce değişkenler arasında korelasyon ilişkisi test edilmiş, daha sonra da birim kök testi ve akabinde regresyon analizi VAR (Vector Auto-Regression) analizi, Granger Causality testi, Đmpulse Response analizi yapılmıştır. Yapılan testlerde ve analizlerde değişkenler arasında kesin bir ilişkinin olduğu söylenemez. Yinede teorik açıdan birbirleriyle ilişkili olan bu değişkenler gecikmeli olarak birbirlerini etkilemektedir.
dc.description.abstract Đn this work the effect of the technological investment on the economical growth is studied. Proportion of educational spending, high schooling and patent figjUNEures are used for consolidated budget an technological investment and the figures of growth in 1983-2003 in Turkey are used an dependent variable first the correlation of factors was tested then unit root test and finally regression analyze, granger causalty test, impulse response analyze are used it can nat be said that there are relation between the variables in the tests and analyzes. Yet, the variables which related each other teorytically affect each other delayedly.
dc.format.extent VII, 10 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Teknolojik yenilik
dc.subject Risk sermayesi
dc.subject Ekonomik büyüme
dc.subject Patent
dc.title Teknoloji politikalarının ekonomik büyümedeki önemi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Civan, Musa
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/