Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kurulan yeni yerleşim alanları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Meryem Hayır
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:54:07Z
dc.date.available 2021-04-01T12:54:07Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Akyol, Mine . (2007). Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kurulan yeni yerleşim alanları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92491
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 1999 yılında Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremde Sakarya ili de büyük bir yıkım yaşamış ve çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Geride kalanlar hem maddi olarak hem de ruhsal bakımdan büyük bir zorlukla karşı karşıya kalmışlardır. Sakarya’da 1943 ve 1967 tarihlerinde de bu şekilde büyük hasara yol açan depremler olmuştur. Bunu da göz önünde bulundurarak devlet son depremden sonra, birinci derece deprem kuşağı bölgesinde bulunan Sakarya’da kalıcı önlemler almanın zorunlu olduğunu anlamıştır. Bu nedenle Sakarya’da 1999 depreminde evsiz kalan binlerce insan için Sakarya’nın merkezinden farklı ve zemin bakımından daha güvenli alanlar araştırılmış ve belirlenen bu alanlara kalıcı konutlar inşa edilmiştir. Böylece bu bölgelerde yeni yerleşim yerleri meydana gelmiştir. Bu tezde Sakarya’da 1999 depremi sonrasında kurulan yeni yerleşim yerleri incelenmiştir. Bu yerleşim yerlerinin yapısını anlayabilmek için bu inceleme yapılmadan önce ilk olarak Sakarya’da nüfus ve yerleşmenin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Sakarya Türkiye’nin deprem olma olasılığı en yüksek illerinden biri olduğundan tezin ikinci bölümünde Sakarya’nın depremselliği hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise tezin ana konusunu oluşturan deprem sonrasında Sakarya’da kurulan yeni yerleşim yerleri araştırılmıştır. Bu bölümde ilk önce yerleşim yerlerinin oluşmasındaki jeolojik ve jeomorfolojik gerekçeler ile bireysel ve kurumsal faktörler ele alınmıştır. Sonrasında kurumlar tarafından yapılan Karaman, Camili, Korucuk ve Ferizli kalıcı konutları ile bireysel tercihler sonucunda ortaya çıkan Serdivan ve Beşköprü’deki yeni yerleşmeler ele alınmıştır. Yeni yerleşim alanları incelenirken; anket, mülakat ve yerinde gözlem yöntemleri kullanılmıştır.
dc.description.abstract Sakarya is demolished by Marmara Earthquake of August 1999 and thousands of people died. Other alive people damaged both psychologically and financially. There were two destructive earthquakes which caused huge damage in 1943 and 1967 in history of Sakarya. In view of the fact that the government realizes that it is compulsory to guard perpetually in Sakarya where first degree earthquake zone is. Therefore, the government research more secured-areas related to ground far from the city center for thousands of people who lost their home because of the earthquake. Then, they constructed secured houses in these places. Thus, new settlement areas are constructed in these areas. In this thesis, the new settlement areas which are constructed in Sakarya after earthquake of August 1999 are investigated. Firstly general characteristics of population and allocation in Sakarya are expressed to understand construction of the new enclaves. The section of this thesis gives information about seismic properties of Sakarya. In the third section the new settlement areas constructed in Sakarya after earthquake are expressed. The geological and geomorphologic reasons and individual and institutional factors related to construction of new settlement areas are treated in the first part of third section. Then, the new secured-houses constructed by institutions in Karaman, Camili, Korucuk and Ferizli together with the new allocations formed by individuals reasons in Serdivan and Beşköprü are expressed. The questionnaires, interviews and observations in places are used to investigate the new allocations.
dc.format.extent X, 108 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Sakarya
dc.subject Deprem
dc.subject Kalıcı konutlar
dc.title Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kurulan yeni yerleşim alanları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Coğrafya Bilim Dalı
dc.contributor.author Akyol, Mine
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/