Açık Akademik Arşiv Sistemi

4857 sayılı yeni iş yasasında iş güvencesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ercan Akyiğit
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:54:03Z
dc.date.available 2021-04-01T12:54:03Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Köse, Kubilay . (2007). 4857 sayılı yeni iş yasasında iş güvencesi . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92482
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İş Güvencesi kurumu 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 Sayılı İş Yasası ile Türk Hukuk Sistemine girmiştir. Birçok uluslar arası metinde bu kurumdan bahsedilmesine rağmen temelini ILO Sözleşmesinin 158.maddesinden almaktadır. Ülkemizde 10.03.2003 tarihine kadar bu konuyu düzenleyen bir hüküm bulunmuyordu. Bu tarihte yürürlüğe giren İş Kanunu ile bu konu ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. İş güvencesi kayıtsız , şartsız ve koşulsuz bir iş güvencesi anlamına gelmemektedir. Bu anlamda iş güvencesinden yararlanmanın şartları ayrıca düzenlenmiştir. Bir işçinin iş güvencesinden yararlanabilmesi için “ belirsiz süreli hizmet akdi ile çalışıyor olması , işveren vekili sıfatı taşımaması , iş akdi feshedilen işçinin çalıştığı işyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması , işçinin en az altı aylık kıdeminin olması ve iş akdinin geçerli bir sebep olmadan ve yazılı fesih bildiriminde açık ve kesin bir dille yazılmamış olması ile nihayetinde işçinin mahkeme/hakem kararı ile işverenine başvurması” gerekmektedir. İşe iade davası ile ilgili olarak işçinin lehe karar alması da yeterli olmayıp , işçinin kararın kesinleşmesinden itibaren 10 gün içerisinde işverenine ispatlayabileceği bir şekilde işine başlamak üzere başvurması gerekmektedir. Bu husus işçi veya vekili tarafından yerine getirilmediği takdirde fesih sanki geçerli bir fesihmiş gibi sonuçlar doğurmaktadır. İşe iade ile ilgili verilen kararların işverence yerine getirilmemesi durumunu düzenleyen İş Kanununun 21. maddesinin 1. ve 2. fıkralarına göre “İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmayan işveren, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle” yükümlü olur. Bu hususları belirttikten sonra bu güvencenin kayıtsız şartsız olmadığını , işverenin haklı ve geçerli sebeplerle fesih yapabileceğini ve bu durumlarda ki işçilerin iş güvencesinden yararlanamayacakları da belirtmek gerekmektedir.
dc.description.abstract Labor Guarantee Association joined in Turkish Law System by 4857 numbered Labor code of Law in 10.06.2003. In many international text although this Association is mentioned, it is based on ILO Agreement of article 158. There wasn’t any decision until 10.03.2003 in our country. Labor Guaranty Association which was joined in this date was put in order detailed. Labor Guarantee means that “no condition guarantee”. In this context, the condition of benefiting from the labor guarantee was put in order in addition. It is necessary benefiting from “by working on uncertain periodical service agreement, has position of employer’s representative, 30 workers have to work on the place of employment of worker whose labor was abolished, workers have to senior in his service for six month minimum and not writing the compulsory dissolution report by certain and clear language without acceptable reason and workers have to refer with court decision to his employer for workers. The workers have to apply within 10 days until his decision to become definite, it is not adequated decision in the workers favour. If it isn’t fulfilled by worker or his representative, this case result in like it is real abolition. Accordance with paragraph 1 and 2 Article 21 of Labor Guarantee Association that put in order the condition of fulfilling the decisions about returning to job by employer: “The employer has to be responsible to give minimum four month-maximum eight month salary separation pay to worker if employer isn’t clocked in. After indicating this cases it is necessary to indicate this guarantee is not unconditionally, the employer may abolition because of right and valid reasons and the workers can’t benefit from labor guarantee in this conditions.
dc.format.extent III, 86 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 4857 sayılı iş yasası
dc.subject İş güvencesi
dc.subject İş akdi
dc.title 4857 sayılı yeni iş yasasında iş güvencesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Sosyal Siyaset
dc.contributor.author Köse, Kubilay
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/